SZO zabrinuta zbog ponovnog rasta slučajeva koronavirusa u Evropi

U Evropi je juče broj slučajeva koronavirusa prešao tri miliona, prema računici Frans presa, a broj mrtvih je prešao 206.000

2991 pregleda 48 reakcija 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Beta/AP
Ilustracija, Foto: Beta/AP

Ogranak Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu danas je izrazio "zabrinutost" zbog ponovnog rasta broja slučajeva Kovida-19 u nekim evropskim zemljama pozivajući na aktivno praćenje, odnosno pažljivo ukidanje restrikcija i njihovo ponovno uvođenje ukoliko je potrebno.

Na pitanje Frans presa o situaciji u Evropi, u evropskom ogranku SZO nisu eksplicitno naveli zemlje koje izazivaju zabrinutost već su uputili na onlajn tabelu organizacije.

Sa 335 novih slučajeva za 100.000 stanovnika Kirgistan je proporcionalno prema broju stanovnika najpogođenija zemlja u toj velikoj zoni pod SZO Evropom sa tendencijom snažnog rasta broja slučajeva, pokazuje klasifikaciji zemalja u regionu po novim slučajevima u posljednjih 14 dana.

Među zemljama u kojima je znatan broj novih slučajeva i gdje oni rastu slijedi Izrael sa 256 novih slučajeva po 100.000 stanovnika, Crna Gora sa 207, Luksemburg sa 196, Bosna sa 98, Srbija sa 71, Rumunija sa 52 i Bugarska sa 46.

Trend sa druge strane je smanjivanje u drugim zemljama gdje je visok broj zaraženih: Jermenija (197 slučajeva za 100.000 stanovnika), Kazahstan 128, Moldavija, 82, Rusija 60 i Švedska 46.

"Nedavno ponovno povećanje broja slučajeva Kovida-19 u nekim zemljama poslije ublažavanja mjera distance je svakako razlog za brigu", rekla je portparolka SZO za Evropu.

Ona je rekla da treba reagovati i biti pažljiv sa ukidanjem restrikcija.

"Tamo gdje se pojavljuju nova žarišta treba da budu kontrolisana brzim i ciljanim intervencijama, odnosno brzom detekcijom slučajeva, izolacijom, trasiranjem i karantinom", navodi SZO.

Ukoliko to situacija zahteva moglo bi biti potrebno ponovno uvođenje strogih i ciljanih mjera sa potpunim angažovanjem stanovništva, dodaje dalje SZO upozoravajući da treba spriječiti da se dodje do ponovnog preopterećenja zdravstvenog sistema.

U Evropi je juče broj slučajeva koronavirusa prešao tri miliona, prema računici Frans presa, a broj mrtvih je prešao 206.000.

Prema podacima SZO Evropa broj novih slučajeva je sada globalno stabilan u evropskoj zoni, sa oko 20.000 slučajeva dnevno. Taj nivo je primjećen od 20 maja, i dva puta je manji od vrhunca broja zaraženih počeetkom aprila.

Bonus video: