Nekoliko desetina Grka protestuje zbog pretvaranja Aja Sofije u džamiju


Arhiepiskop Grčki Jeronimus Drugi ocijenio je to kao "nečasni čin" koji "prlja" bivšu vizantijsku crkvu. "Danas je dan žalosti za cijelo hrišćanstvo", rekao je on i dodao da crkva Svete Sofije predstavlja "simbol vjere" hrišćana

8526 pregleda 56 reakcija 43 komentar(a)
Aja Sofija, Foto: Screenshot
Aja Sofija, Foto: Screenshot

Nekoliko desetina Grka "u žalosti" sa grčkim zastavama i slikama Bogorodice večeras se okupilo u Atini i Solonu na molitvi i protestu pošto je zdanje Aja Sofija u Istanbulu pretvoreno u džamiju gde je čitana i prva muslimanska molitva.

U cijeloj Grčkoj danas su se oglasila zvona na pravoslavnim crkvama, dok su zastave spuštene na pola koplja kako bi osudili pretvaranje nekada crkve Svete Sofije u džamiju.

Arhiepiskop Grčki Jeronimus Drugi ocijenio je to kao "nečasni čin" koji "prlja" bivšu vizantijsku crkvu. "Danas je dan žalosti za cijelo hrišćanstvo", rekao je on i dodao da crkva Svete Sofije predstavlja "simbol vjere" hrišćana.

Nekoliko hiljada muslimana danas je prisustvovalo prvoj molitvi od kada je zdanje pretvoreno u džamiju.

Državni savjet, najviši upravni sud Turske, presudio je 10. jula u korist grupe koja je tražila da se poništi odluka Savjeta ministara iz 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej, jer sumnjaju u autentičnost potpisa osnivača savremene Turske, Mustafe Kemala Ataturka na tom dokumentu.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je odmah posle te odluke izdao dekret o pretvaranju Aja Sofije u džamiju.

Crkva Svete Sofije je sagradjena 537, a u džamiju je pretvorena 1453. godine, odmah pošto su trupe sultana Mehmeda Osvajača razorile, zauzele i opljačkale Konstantinopolj, današnji Istanbul.

Pet vejkova kasnije, 1935. godine, tokom proevropske reforme Turske koju je predvodio Ataturk, pretvorena je u muzej. Aja Sofija je na Spisku svetske kulturne baštine organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESCO).

Odluka o pretvaranju Aja Sofije u džamiju izazvala je kritike širom svijeta, posebno u Grčkoj koja vizantijski period smatra dijelom svoje istorije i kuture.

Bonus video: