Rumunija i Bugarska bilježe stalni rast oboljelih, uvode nove mjere

Među mjerama koje su uveden u Rumuniji je obavezno nošenje zaštitnih maski u nekim otvorenim prostorima i smanjene aktivnosti kafića i restorana

2633 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Bugarske, Foto: Beta/AP
Detalj iz Bugarske, Foto: Beta/AP

Rumunija je u srijedu danas usvojila nove mjere s ciljem da spriječi rast broja oboljelih od koronavirusa.

Među mjerama koje su uveden u Rumuniji je obavezno nošenje zaštitnih maski u nekim otvorenim prostorima i smanjene aktivnosti kafića i restorana.

U Rumuniji je inače u posljednja 24 sata registrovano 1.182 nova slučaja. Preminulo je 30 osoba zaraženih kovidom-19, a sve su imale i pridružene bolesti.

Tokom posljednjih osam dana, Rumunija bilježi više od 1.000 slučajeva koronavirusa dnevno, čime je ukupan broj zaraženih posrastao na više od 48.000, a 2.269 osoba je preminulo, piše agencija ROMA.

Nošenje maski je već bilo obavezno u zatvorenim prostorima. Gosti u kafićima i restoranima mogu da borave samo na terasama, a za stolom smiju da sjede najviše četiri osobe.

Lokalne vlasti će odlučiti u kojim će još spoljnim prostorima biti obvezno nošenje maski, ali, kako je navedeno, najvjerovatnije će to biti potrebno na pijacama i željezničkim i autobuskim stanicama.

Djeca starija od pet godina će takođe morati da nose maske.

U Bugarskoj su u posljednja 24 sata potvrđena 284 nova slučaja koronavirusa na osnovu 6.395 testiranih uzoraka, što je za 34 više nego prethodnog dana, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Time je ukupn broj zaraženih u toj zemlji porastao na 11.155, do kojih su 664 medicinski radnici.

Prethodnog dana preminulo je 13 ljudi, pa je ukupan broj smrtnih slučajeva porastao na 368, prenosi Tas s.

Agencija navodi da se Bugarska, sa porastom broja novoobolelih suočava sa nedostatkom bolničkog osoblja.

Bonus video: