Glečer u italijanskom dijelu Monblana prijeti da se surva jer se topi

Lokalne vlasti su zabrinute zbog očekivanog rasta temperature u naredna tri dana vrelog ljeta

7514 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: beta
Ilustracija, Foto: beta

Ogromni dio glečera na italijanskoj strani najvišeg vrha Alpa, Monblana, prijeti da se surva zbog vrućine, te je naložena hitna evakuacija mještana i turista u toj zoni.

Masa leda, procijenjenog na 500.000 kubnih metara, samo što se nije otkačila od glečera "Planpensije" (Planpincieux) u mjestu Kurmajor u dolini Aoste kod granice sa Francuskom.

"Skoro je veličine katedrale u Milanu, ili fudbalskog terena prekrivenog sa 80 metara leda", navele su lokalne vlasti i dodale da bi survavanje tolike količine leda niz planinu izazvalo veliku materijalnu štetu u široj zoni, kao lavina.

Vlasti su dodale da je stanje kritično naredna 72 sata.

Italijanski izlaz iz tunela Monblan, vitalnog puta između Francuske i Italije, iako je u blizini, nije direktno ugrožen, ali nekoliko puteva u dolini Val Fere je zatvoreno.

Lokalne vlasti su zabrinute zbog očekivanog rasta temperature u naredna tri dana vrelog ljeta.

U septembru i oktobru 2019. godine, taj lednik već je prijetio da će se djelimično otkinuti, u dijelu od gotovo 250.000 kubnih metara. Od tada su preduzete mjere nadzora.

Dio lednika koji prijeti da će se survati je između 2.600 i 2.800 metara nadmorske visine, a pukotina je već tolika da se nadzire iz helikoptera.

Termalni šok od smjenjivanja vrućeg i hladnog vremena oslabio je dio glečera, uz neposredan rizik od survavanja, a voda od otopljenog leda koja teče u dubini glečera omogućava da po njoj masa leda klizne kao na sankama, kažu stručnjaci.

Bonus video: