DODATNO SE NORMALIZOVALA

Ekonomska aktivnost u Francuskoj na korak od pretpandemijske

“Oporavak je nastavljen u julu, iako umjerenijim tempom, u skladu s trendom predviđenim prošlog mjeseca", pokazuje mjesečno istraživanje centralne banke o uslovima poslovanja

2544 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Beta/AP
Ilustracija, Foto: Beta/AP

Ekonomska aktivnost u Francuskoj dodatno se normalizovala u julu i bila je samo sedam odsto ispod pretpandemijskog nivoa zahvaljujući poboljšanju u građevinskom sektoru, saopšteno je iz centralne banke te zemlje.

U junu je aktivost bila devet odsto ispod normalnog nivoa i značajno se oporavila od marta kada su uvedene mjere blokade kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa. Rezultat je bilo spuštanje aktivnosti 32 odsto ispod uobičajenog nivoa, prenosi SEEbiz.

“Oporavak je nastavljen u julu, iako umjerenijim tempom, u skladu s trendom predviđenim prošlog mjeseca", pokazuje mjesečno istraživanje centralne banke o uslovima poslovanja.

Stopa iskorištenosti kapaciteta u industriji porasla je u julu tri procentna boda na 72 odsto, rekli su iz banke, procjenjujući da će aktivnosti u proizvodnom i uslužnom sektoru biti stabilne u avgustu.

Pozitivan trend nastavljen je u kontekstu ponovnog uvođenja ograničenja u Francuskoj i drugim evropskim zemljama zbog skoka novih slučajeva zaraze koronavirusom, pri čemu vlade nastoje da izbjegnu potpunu blokadu koja je ekonomiju bacila na koljena.

Francuska centralna banka potvrdila je da je druga ekonomija eurozone u drugom tromjesečju pala 13,8 odsto.

Preporučujemo za Vas