Erdogan će razgovarati sa Angelom Merkel i Mišelom oko tenzija u Sredozemlju

"Rješenje u istočnom Sredozemlju je kroz dijalog i pregovore", rekao je turski predsjednik, ali je i dodao da Ankara "neće dozvoliti nijednoj zemlji da narušava njena prava"

2962 pregleda 2 komentar(a)
Erdogan, Foto: AP Photo
Erdogan, Foto: AP Photo

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da će danas razgovarati sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom i pokušati da smiri tenzije u istočnom Sredozemlju.

Erdogan je to rekao danas u obraćanju zvaničnicima svoje stranke u Ankari.

"Rješenje u istočnom Sredozemlju je kroz dijalog i pregovore", rekao je turski predsjednik, ali je i dodao da Ankara "neće dozvoliti nijednoj zemlji da narušava njena prava".

Tenzije su se pojačale posljednjih dana u zoni istočnog Sredozemlja bogatog energentima oko koje se spore Turska i Grčka. Atina optužuje Ankaru da sprovodi nelegalna istraživanja za naftom i gasom u njenim vodama.

Francuska je danas poslala dva lovačka aviona "rafal" i dva broda Ratne mornarice u istočno Sredozemlje gdje je Turska ponovo poslala u grčki dio mora brod za potragu za gasom i naftom u podmorju uz pratnju flotile ratnih brodova. Kao reakcija na to Grčka je poslala svoje ratne brodove u tu oblast i podigla nivo vojne pripravnosti.

Francuska je navela da je poslala vojno pojačanje u istočno Sredozemlje da bi doprinijela "poštovanju medjunarodnog prava".

Grčki premijer Kirijakos Micotakis danas je zahvalio Francuskoj zbog jačanja vojnog prisustva u istočnom Sredozemlju, prenosi agencija AP.

Sadašnje tenzije između Atine i Ankare velikim dijelom potiču od njihovog spora oko demarkacije svojih pomorskih granica, što je razlog brojnih sporova posljednjih godina između te dvije zemlje, obje članice NATO.

Atina optužuje Ankaru da krši njenu teritoriju istraživanjima za gas i naftu južno od grčkog ostrva Kastelorizo (Meis na turskom) dok Turska odbija da prizna da ta mala teritorija koja se nalazi blizu njenih obala ograničava njeno polje delovanja.

"Pozivati se na pomorski suverenitet koristeći se ostrvom Meis koje se nalazi na dva kilometra od turske obale i 560 kilometara od kontinentalne grčke se ne može racionalno objasniti", rekao je danas Erdogan.