Italija zabilježila najveći broj novozaraženih koronavirusom od maja, Gali: Pretjeran osjećaj lažne sigurnosti

"Nismo u tako lošoj situaciji kao Francuska i Španija ali sadašnja situacija nije zadovoljavajuća", ocijenio je profesor Masimo Gali, šef odeljenja za infektivne bolesti u prestižnoj milanskoj bolnici Sako, prenosi list La Republika

9270 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa aerodroma Malpensa u blizini Milana, Foto: AP
Detalj sa aerodroma Malpensa u blizini Milana, Foto: AP

Italija, koja je do sada bila među zemljama relativno pošteđena ponovnim izbijanjem zaraze koronavirusa, u posljednja 24 časa zabilježila je 845 novih slučajeva, što je najveći broj od 23. maja, pokazuju podaci Ministarstva zdravlja.

Ministarstvo je juče već zabilježilo 642 nova slučaja u odnosu na utorak potvrđujući uzlaznu krivu novih slučajeva zaraze u Italiji.

"Nismo u tako lošoj situaciji kao Francuska i Španija ali sadašnja situacija nije zadovoljavajuća", ocijenio je profesor Masimo Gali, šef odeljenja za infektivne bolesti u prestižnoj milanskoj bolnici Sako, prenosi list La Republika.

Upitan za razloge takvog skoka broja slučajeva Gali je ocijenio da je okončanje mjera izolacije dalo pretjeran osjećaj lažne sigurnosti.

"Treba da pazimo ili ćemo se naći u vrlo teškoj situaciji", upozorio je on.

Rekao je i da su putovanja takođe izvor problema dodajući da neće da se okomi na mlade ali da su ga pogodili neki slučajevi, na primjer povratak devet mladih pozitivnih na koronavirus iz Hrvatske.

"Međutim ne vjerujem da samo vraćanja sa odmora utiču na porast broja zaraženih... takođe treba paziti šta se dešava kod nas, virus i dalje cirkuliše", rekao je on.

Za razliku od prvog talasa virusa u Italiji koji je bio koncentrisan na sjeveru zemlje i naveo vladu da u martu naredi izolaciju od preko dva mjeseca, ovog puta je zahvaćena cijela teritorija zemlje, ni jedan region nije pošteđen.

Prema podacima ministarstva šest ljudi je umrlo u posljednja 24 časa čime je ukupan broj umrlih od početka pandemije porastao na 35.418, a inficirano je 256.118 ljudi.

Bonus video: