Brisel i London se međusobno optužuju za nedostatak napretka o dogovoru

Britanski pregovarač Dejvid Frost zamjerio je Evropljanima što "nepotrebno čine teškim"

5927 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Brisel i London međusobno su se danas optužili za nedostatak napretka u pregovorima o dogovoru poslije Bregzita, tako što Evropska unija (EU) smatra da se "gubi dragocjeno vrijeme", dok britanske vlasti ocjenjuju da EU čini pregovore bespotrebno složenim.

Evropski pregovarač Mišel Barnije izjavio je da je za sada "malo vjerovatno" postizanje sporazuma.

"Za sada je sporazum sa Velikom Britanijom malo vjerovatan. Jednostavno ne razumem zašto gubimo dragocjeno vrijeme", rekao je Barnije poslije sedme runde pregovora dodajući da je "razočaran i zabrinut".

Britanski pregovarač Dejvid Frost zamjerio je Evropljanima što "nepotrebno čine teškim" pregovore jer žele Londonu da "nametnu nastavak primjene istih pravila o pitanjima konkurentnosti i ribolova". To pitanje je kamen spoticanja za napredak pregovora.

EU želi da se najprije riješi to pitanje i pređe na ostale tačke, dok London želi to pitanje da ostavi za kraj pregovora.

Sljedeća runda pregovora zakazana je za 7. septembar.

Velika Britanija je 31. januara zvanično istupila iz članstva u EU, poslije čega je uslijedio prelazni period do kraja godine. Do tada bi London i Brisel trebalo da postignu sporazum o budućim odnosima.

Bonus video: