usljed oštrih kritika nacrta novog ustava

Bugarski ministar pravde podnio ostavku

Demonstranti koji su na ulicama duže od mjesec dana optužuju vladu za korupciju i povezanost sa mafijom, kao i za gušenje slobode govora

4815 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bugarski ministar pravde podnio je danas ostavku usljed oštrih javnih kritika zbog kontroverznog predloga za novi ustav čiji je koautor.

Daniel Kirilov će biti peti ministar koji je napustio bugarsku vladu, ako mu ostavka bude prihvaćena, od početka protesta protiv vlade koji su počeli u julu.

Demonstranti traže da premijer, Bojko Borisov, podnese ostavku, a on pokušava da ih umiri tako što će rekonstruisati vladu desnog centra i pokušati da promijeni politički sistem zemlje kroz ustavne promjene.

Demonstranti koji su na ulicama duže od mjesec dana optužuju vladu za korupciju i povezanost sa mafijom, kao i za gušenje slobode govora.

Pravni eksperti odmah su uputili kritike na vladin nacrt novog ustava ocjenjujući ga kao kompilaciju kozmetičkih promjena kome nedostaju važni elementi poput veće odgovornosti glavnog tužioca.

Politički analitičari nazvali su nacrt paničnim pokušajem Borisova da ostane na vlasti dok mu se mandat ne završi u martu.

Preporučujemo za Vas