IFC imenovao novog regionalnog menadžera za centralnu i jugoistočnu Evropu

Naim je francuski državljanin i bivši bankar. Za IFC je počeo da radi 2003. godine u Maroku, kao specijalista za pristup finansijama. Nakon toga, 2005. godine, prešao je u Vašington, u tim IFC Grupe finansijskih institucija gdje je dao aktivan doprinos globalnom idejnom liderstvu IFC-a u oblasti bankarstva malih i srednjih preduzeća i lizinga

1946 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svjetske banke, imenovala je Arya Naima na poziciju regionalnog menadžera za centralnu i jugoistočnu Evropu.

On će raditi u Beogradu i nadgledati operacije u Albaniji, Bosni i Hercegovini (BiH), Bugarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Poljskoj, Rumuniji i Srbiji.

Naim će zamijeniti Thomasa Lubecka, koji je nedavno imenovan za menadžera savjetodavnih usluga iz oblasti javno-privatnog partnerstva za Aziju i Pacifik, sa sjedištem u Singapuru.

Naim je francuski državljanin i bivši bankar. Za IFC je počeo da radi 2003. godine u Maroku, kao specijalista za pristup finansijama. Nakon toga, 2005. godine, prešao je u Vašington, u tim IFC Grupe finansijskih institucija gdje je dao aktivan doprinos globalnom idejnom liderstvu IFC-a u oblasti bankarstva malih i srednjih preduzeća i lizinga.

Naim je 2010. godine preuzeo ulogu menadžera za Dominikansku Republiku i Haiti, gdje je na čelu IFC-a predvodio napore za obnovu nakon zemljotresa 2010. godine, kroz uvođenje inovacija u investicije i savjetodavne i finansijske projekte u obje zemlje.

Posljednjih šest godina, Naim na poziciji menadžera IFC-a u Meksiku prati sprovođenje aktivnosti IFC-a koje su u ekspanziji širom sektora i stara se za uspostavljanje snažne franšize u zemlji. Naim je po struci inženjer računarstva i magistar u oblasti vještačke inteligencije.

Povodom najave njegovog imenovanja, direktorica IFC-a za Evropu i centralnu Aziju, Wiebke Schloemer, rekla je da Ari donosi globalno iskustvo centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

„Uz njegovo vođstvo, radujemo se novim uspjesima u regionu, pružanju usluga našim klijentima i stvaranju novih tržišta tamo gdje su najpotrebnija“, kazala je Schloemer.

Naim je rekao da države, dok lagano izlaze iz trenutne krize izazvane kovid-19 pandemijom, sa ozbiljno ograničenim javnim finansijama, moraju da pokrenu privredu u zastoju i povrate izgubljena radna mjesta.

„Nikada do sada nije bilo važnije i urgentnije da se privuče svjež privatni kapital“, rekao je Naim.

Prema njegovim riječima, dobra vijest je da su zemlje centralne i jugoistočne Evrope dobro pozicionirane da iskoriste prilike koje donosi digitalna ekonomija, predstojeća regionalizacija najvažnijih globalnih lanaca vrijednosti i sve veća potreba za održivim i inkluzivnim rastom.

„Da bi to ostvarile, zemlje regiona moraju da poboljšaju svoje poslovno okruženje, formiraju nova javno-privatna partnerstva i stvore nova tržišta. IFC je institucija koja je riješena i jedinstveno pozicionirana da podrži vlade država i privatni sektor na tom putu”, dodao je Naim.

IFC-ov portfolio investicija u centralnoj i jugoistočnoj Evropi je u januaru iznosio 2,6 milijardi USD uloženih u brojne sektore, uključujući finansijska tržišta, infrastrukturu, informacijske i komunikacijske tehnologije, proizvodnju, usluge i obrazovanje. Dio ovih investicija u iznosu od 575 miliona USD čine sredstva partnerskih institucija.

Bonus video: