RSE: Švedski alarm zbog ruske vojne vježbe na Baltiku

Švedska pojačava svoje odbrambene aktivnosti u regionu Baltičkog mora dok Rusija i NATO sprovode vojne operacije u tom području, piše Asošiejtid pres

3103 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Švedska pojačava svoju odbranu na strateškom ostrvu Gotland u Baltičkom moru usred vojnih aktivnosti Rusije i NATO u tom području, dok nestabilnost izazvana političkim turbulencijama oko Bjelorusije dodatno povećava napetosti u regiji, prenio je danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

Švedska vojska povećava vojno prisustvo u Baltičkom moru usljed zabrinutosti zbog povećane ruske aktivnosti u regionu i pojačanih tenzija u Bjelorusiji poslije spornih izbora, izvijestio je Rojters, dodajući da je Stokholm odlučio da podigne stepen pripravnosti bez obzira što rizik od napada na zemlju nije veliki.

Švedske oružane snage saopštile su da su vojne aktivnosti u Baltičkom moru koje sprovode ruske, ali i zapadne zemlje bile u mjeri kakve nisu viđene od hladnog rata.

Posljednjih godina, ukazuje Rojters, Švedska se ponovo naoružava pošto je od okončanja hladnog rata značajno umanjila svoje vojne snage, fokusirajući se na područje Baltičkog mora, gdje se strateški važno ostrvo Gotland nalazi nadomak ruske enklave Kaljiningrad.

Tokom posjete Litvaniji ranije ove nedjelje, zamjenik američkog državnog sekretara Stiven Bigan rekao je da Vašington nema indikacija o planovima Rusije o vojnoj intervenciji u Bjelorusiji. Ali je, dodaje Rojters, Rusija optužila strane sile da se miješaju u Bjelorusiju i navela je da će vojna podrška biti dostupna ovom ruskom savezniku.

Švedska pojačava svoje odbrambene aktivnosti u regionu Baltičkog mora dok Rusija i NATO sprovode vojne operacije u tom području, piše Asošiejtid pres.

Baltička novinska agencija izvijestila je u utorak da su otkrivena četiri broda ruske ratne mornarice u blizini letonskih teritorijalnih voda. Izvještaji od prethodnog dana najavljivali su posjetu dvije fregate multinacionalnih pomorskih snaga NATO-a letonskoj luci Klaipeda, dodaje AP.

Švedska vojna obavještajna služba saopštila je u martu da se stanje bezbjednosne politike u regionu "vremenom pogoršalo", što znači da "postoji povećan rizik od vojnih incidenata i sukoba koji u najgorem slučaju mogu dovesti do eskalacije."

Stokholm želi da pošalje snažan signal Rusiji zbog povećanih vojnih aktivnosti na Baltiku s posebnim osvrtom švedskih zvaničnika oko povezanosti raspoređivanja vojske na Gotlandu s nemirima u Belorusiji, ističe Fajnenšel tajms.

Švedska televizija je u utorak emitovala snimke oklopnih vozila kako se iskrcavaju s trajekta na ostrvo Gotland, zajedno s turistima u svojim kamperima, čime je ova skandinavska zemlja nastojala da pošalje snažan signal Rusiji o povećanju svojih vojnih aktivnosti, pokazujući "da je pripremljena".

"Uvijek je bolje biti spreman nego iznenađen" rekao je Johan Viktorin, član Kraljevske akademije ratnih nauka Švedske i šef strateške obavještajne kompanije Intil, dodajući da je viši stepen pripravnosti Švedska posljednji put imala 1991. poslije neuspjelog puča protiv tadašnjeg sovjetskog predsjednika Mihaila Gorbačova.

List takođe prenosi izjavu Jana Tornkvista koji je kazao da turbulencije u Bjelorusiji naglašavaju koliko događaji postaju nestabilni, spomenuvši i tvrdnje iz Litvanije da su bjeloruski vojni helikopteri ušli u njen vazdušni prostor tokom vikenda.

Ipak, naglašava Fajnenšl tajms, švedska ministarka spoljnih poslova En Linde tvrdi da raspoređivanje vojnih snaga u zemlji nije povezano s nemirima u Bjelorusiji već s ruskim vojnim manevrima.

Osim što je poznata turistička destinacija, ostrvo Gotland je strateški važno mjesto koje se često naziva i švedskim "fiksnim nosačem aviona" gdje je ovih dana švedska vojska razmjestila četiri vojna broda i neodređeni broj vojnih aviona i kopnenih snaga poslije alarma zbog velike ruske pomorske vežbe, piše Njujork tajms.

Rusiju su možda podstakle nedavne vježbe NATO-a na tom području, rekli su vojni stručnjaci, kao i odluka američkog predsjednika Donalda Trampa o preusmjeravanju trupa iz Njemačke u Poljsku.

Takođe, dodaje list, zapadni analitičari sugerišu da bi Moskva mogla više da reaguje na nedavne proteste u Bjelorusiji, najviše zbog zabrinutosti Putinove vlade da bi mogući pad Aleksandra Lukašenka mogao podstaći dalje demonstracije u Rusiji koju već potresaju protesti u Sibiru.

Bonus video: