evropska komisija pokušava da uvede red

EU za zajednička mjerila u ograničavanju putovanja

Evropska izvršna vlast u petak je iznijela predlog preporuka radi koordiniranja tih mjera u vrijeme početka školske godine i povratka sa ljetovanja

3308 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska komisija (EK) pokušava da uvede red u vezi sa ograničenjima putovanja koje je Evropska unija (EU) uvela u borbi sa pandemijom, utvrdi zajednička mjerila u definisanju rizičnih područja, izradi karte u tri boje i poboljša informisanje.

Evropska izvršna vlast u petak je iznijela predlog preporuka radi koordiniranja tih mjera u vrijeme početka školske godine i povratka sa ljetovanja, prenosi SEEbiz.

O njemu će se još raspravljati kako bi se mogao prihvatiti u narednim sedmicama unutar 27 zemalja koje su ove sedmice počele složene razgovore o toj temi koja dira u posebna nacionalna prava.

Neke zemlje, poput Francuske, nijesu uvele nikakva ograničenja putnicima koji dolaze iz drugih zemalja EU.

Naprotiv, Mađarska je do kraja septembra zatvorila granicu za sve koji nemaju prebivalište, uz izuzetak turista zemalja Višegradske grupe - Češke, Slovačke, Poljske, zbog čega joj je Komisija uputila pismo upozorenja.

Druge zemlje traže testiranje ili karantin, negdje i oboje za povratak sa područja koje ocjenjuju rizičnima.

Belgija, gdje je sjedište većine evropskih ustanova, rizičnim ocjenjuje mnoge francuske departmane i Pariz, ali i gotovo čitavu Španiju, koju označava crvenom bojom.

Uvrštavanje na popis rizičnih zemalja, koji priprema grupa naučnika, znači da se oni koji su se vratili sa tih područja obvezno moraju testirati i ići u dvosedmični karantin.

I Njemačka je uvrstila Pariz na popis rizičnih područja.

“Takvo šarenilo, s promjenama uputstava koje se ponekad donose bez prethodne najave, zbunjuje građane”, kazala je predsjednica EK Ursula von der Leyen u videoporuci.

Širenje pandemije, koja je evropsku ekonomiju gurnula u krizu, podstaklo je u martu talas zatvaranja granica u EU i Šengenskom prostoru, prijeteći slobodi kretanja, jednoj od glavnih pravnih tekovina evropskog projekta.

Nakon djelimičnog ukidanja ograničenja početkom ljeta, porast broja zaraženih na nekim područjima doveo je do ponovnog uvođenja mjera.

Budući da zemlje primjenjuju različita mjerila za uvođenje ograničenja putovanja na neko područje, evropsko izvršno tijelo predlaže da se sve klasifikacije temelje na trima razlozima i to broju novozaraženih Covidom-19 na 100 hiljada stanovnika u dvosedmičnom periodu, postotku pozitivnih testova od ukupnog broja testova napravljenih u sedmodnevnom periodu i broju testova napravljenih na 100 hiljada stanovnika u sedmodnevnom periodu.

Komisija predlaže da Evropski institut za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) svake sedmice objavljuje geografsku kartu Evrope označavajući područja trima bojama - zelenom, narančastom i crvenom, u zavisnosti o vrijednostima i da se podaci prikupljaju na regionalnom nivou.

Tako bi se crvenom bojom označavala područja gdje je broj novozaraženih Covidom-19 veći od 50 u dvosedmičmom periodu, postotak pozitivnih testova jednak ili veći od tri odsto, ili gdje je ukupan broj zaraženih veći od 150 na 100 hiljada ljudi u dvije sedmice.

Područja za koja informacije nedostaju ili imaju broj testova koji se ocjenjuje nedovoljnim, bila bi siva. Samo za ta područja restrikcije bi mogle biti obvezne.

"Na zemljama članicama je da odluče kakve će mjere donijeti", dodao je komesar za pravosuđe Didier Reynders.

Von der Leyen smatra da se nijednom građaninu Unije ne bi smio uskratiti ulazak u neku evropsku zemlju.

Umjesto toga, preporučuju vladama da primjenjuju testiranje ili karantin. Testiranje bi trebalo biti prva opcija.

Ambasadori zemalja EU dogovorili su se na sastanku u srijedu da moraju djelovati koordinisano.

Nego ,neke evropske zemlje misle da su preporuke Komisije preambiciozne.

Mađarski premijer, Viktor Orban, je odbio kritiku EK-a zbog zatvaranja svojih granica.

Preporučujemo za Vas