Ili rad za BBC ili aktivizam na Tviteru

Direktor britanskog javnog servisa pozvao na veću nepristrasnost novinara i saradnika prilikom izražavanja stavova na društvenim mrežama

2553 pregleda 0 komentar(a)
Sjedište BBC televizije u Londonu, Foto: Wikimedia
Sjedište BBC televizije u Londonu, Foto: Wikimedia

Redovni frilens saradnici i voditelji BBC-a su revoltirani i zbunjeni nakon komentara generalnog direktora Tima Dejvija o ograničenjima koja se tiču njihove aktivnosti na društvenim mrežama.

Govoreći u Kardifu u četvrtak, Dejvi je pozvao na uzdržanost i veću nepristrasnost novinara i voditelja, prenio je „Observer”. „Ukoliko želite da budete kolumnista sa stavom i stranački aktivista na društvenim mrežama, onda je to vaš legitiman izbor, ali u tom slučaju ne treba da radite za BBC“, kazao je on.

„Observer“ piše da se ovo upozorenje odnosi na neke od najuglednijih novinara BBC-a, od kojih su pojedini uključujući urednicu političke redakcije Loru Kinsberg i novinara Endrjua Nila, optuženi da su na društvenim mrežama izražavali lične stavove. Kinsbergova tvrdi da njena nepristrasnost nije dovedena u pitanje.

Tokom vikenda mnogi saradnici i zaposleni, koji ne pokrivaju dnevne i aktuelne teme, postavili su pitanje da li se Djvijevo upozorenje odnosi i na nih. „Jasno je da nas angažuju zbog našeg znanja i stručnosti“, kazao je jedan dugogodišnji saradnik BBC-a. „Redovno naše tvitove objavljuju i na nalogu BBC-a. Ukoliko nam ne dozvole da izražavamo lične stavove, onda ovo neće funkcionosati. Mislim da će BBC uskoro otkriti da će novi rivali, piput Tajms radija, pojačati svoju izražavanje stručnih stavova na društvenim mrežama“. Veliki broj onih koji rade programe na radiju i televiziji su privremeno zaposleni, mada se blisko povezuju sa brendom BBC-ja. Kada su društvene mreže burno ušle u svijet dnevnih i aktuelnih vijesti, omogućivši 24-časovne reakcije i komentare, mnogi ugledni analitičari su ohrabrivani da se predstavljaju na internetu i da objavljuju vijesti i analize.

„Obzerver“ je još prošle godine pisao da BBC pokušava da napravi otklon od ove prakse kada je Fren Ansvort šefica informative u više navrata pozivale novinare da budu disciplinovaniji.

Poznati voditelj BBC koji je želio da ostane anoniman kazao je za „Obzerver“ da će ove nedjelje biti održan sastanak uprave BBC-a na kojem će pojasniti nova pravila.

Istoričar umjetnosti i voditelj Brendor Grosvenor je jedan od prvih koji je izrazio nevjericu nakon Dejvijevog govora u četvrtak. „Potpuno razumijem da se ovo odnosi na one koji se bave dnevnim i aktuelnim zbivanjima“, napisao je on na Tviteru. „Međutim u cijelom BBC-u? Onda to svakako isključuje mene. Koga briga, reći ćete, i to je u redu jer ja sam ovdje sitan igrač, međutim imajući u vidu rasprostranjenost i uticaj društvenih medija u našim životima, onda se postavlja pitanje koliko je to zapravo praktično? Jer ukoliko BBC može samo da angažuje ljude koji ili nemaju mišljenje ili se plaše da ga izraze, onda će mu na raspolaganju ostati oni dosadni i strašljivi. BBC teži inovativnosti i kreativnosti. Možda je bolje da se fokusira na uspostavljanje balansa, a ne na ućutkivanje?.

Plan da se zaustavi pristrasno tvotovanje dodatno će zakomplikovati upliv novih novinarskih talenata. Luis Godal, urednik večernje informativne emisije i nagrađivana novinarka Rijana Kroksford našli su se na meti desno orijentisanih komentatora zbog toga što, prema njihovim tvrdnjama, oni sprovode političkle progone i kampanje umjesto da isključivo izvještavaju o činjenicama. Kroksforodva, koja je pratila veliki broj tema za BBC, objavila je odgovor na Tviteru u kojem je naglasila svoju nepristrasnost i sada i prije nego što je radila za BBC.

Međutim, za mladu generaciju reportera koja komunicira i informiše se preko Tvitera, poput većine njihovih vršnjaka, i koja je zainteresovana za novinarstvo kao instrument promjene, povratak na staru školu ograničenja neće biti lak, piše „Observer“.

Čak i iskusniji voditelji BBC-a često imaju odvojene naloge na Tviteru koje koriste kako bi promovisali svoj rad i koji često pokazuju njihove političke pozicije.

Na Tviter nalogu ugledne novinarke Andree Katervud stoji objava u kojoj ona izražava ljutnju zbog načina na koji se vlada pozabavila obrazovnom krizom koju je izazvao kovid-19.

Objava glasi: „Ukoliko postoji jedna stvar koju treba da naučimo iz ove govnarije u vezi sa polaganjem ispita, onda je to da odmah treba da počnemo sa pripremama za polaganje ispita 2021. Ne smijemo ponoviti ove greške“.

Bonus video: