Fon der Lajen predložila Mekginis za novu eurokomesarku

Izbor Mejred Mekginis, članice grupe Evropska narodna partija (EPP) i trenutno prve potpredsjednice Evropskog parlamenta, donijeće napredak na putu ka rodnom paritetu u Evropskoj komisiji koja će sada imati 13 žena i 14 muškaraca, što je za Fon der Lajen veoma važno

4013 pregleda 1 komentar(a)
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je danas da Irkinja Mejred Mekginis (Maireád McGuinness) bude evropska komesarka za finansijske usluge a da potpredsjednik EK Valdis Dombrovskis preuzme portfelj donedavnog komesara za trgovinu Fila Hogana.

Izbor Mejred Mekginis, članice grupe Evropska narodna partija (EPP) i trenutno prve potpredsjednice Evropskog parlamenta, donijeće napredak na putu ka rodnom paritetu u Evropskoj komisiji koja će sada imati 13 žena i 14 muškaraca, što je za Fon der Lajen veoma važno.

Irska je kao kandidata za komesara koji će zameniti Hogana predložila i Endrjua Mekduela (Andrew McDowell), bivšeg potpredsjednika Evropske investicione banke.

Hogan je u avugustu morao da da ostavku zbog kršenja zdravstvenih mjera za suzbijanje epidemije koronavirusa tokom posjete Irskoj.

Fon der Lajen je istakla "iskustvo" oba kandidata u pitanjima EU ali je izabrala Mekginis dodajući da ima "odlične kvalifikacije" i njeno "puno povjerenje" za tu poziciju, prenio je EURACTIV.com.

Rezultat tog izbora je da će EPP zadržati "moćan" trgovinski portfelj.

Mekginis će preuzeti portfelj finansijskih usluga u ključnom trenutku za EU.

Komisija, naime, tokom jeseni treba da objavi brojne inicijative, uključujući dugo očekivane propise o kriptovalutama i predlog integrisanja sektora platnih usluga u Evropi.

Irska eurokomesarka će biti zadužena i za poslove oko kompletiranja unije tržišta kapitala EU.

Istovremeno će Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Evropske komisije zadužen za ekonomiju u interesu građana, dodati u svoj portfelj i trgovinu.

Predsjednica EK je rekla da će Dombrovskis takođe biti predstavnik Komisije na sastancima Eurogrupe zajedno sa komesarom za ekonomiju Paolom Đentilonijem.

Prije nego što preuzmu portfelje, Mekginis i Dombrovskis će ići na slušanje pred europoslanicima u Evropskom parlamentu.

Uz Evropski parlament, izbor Ursule fon der Lajen mora da odobri i Savjet EU.

Bonus video: