Mišel traži od članica EU brže uvođenje sankcija Bjelorusiji, protivi se Kipar

Mišel je naveo da bjeloruske vlasti "moraju da oslobode političke zatvorenike" i da dozvole građanima "da upražnjavaju pravo na slobodu govora i okupljanja"

6346 pregleda 1 komentar(a)
Mišel, Foto: AP Photo
Mišel, Foto: AP Photo

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel apelovao je danas na 27 članica EU da ubrzaju proces uvođenja sankcija Bjelorusiji, čemu se za sada protivi Kipar.

"Politički progon u Bjelorusiji, uključujući hapšenja po političkoj osnovi i prisilni egzil, mora da prestane. Pozivam na ubrzanje procesa uvođenja sankcija", napisao ja Mišel na Tviteru.

Mišel je naveo da bjeloruske vlasti "moraju da oslobode političke zatvorenike" i da dozvole građanima "da upražnjavaju pravo na slobodu govora i okupljanja".

Ministri spoljnih poslova država članica EU dali su zeleno svjetlo za uvođenje sankcija odgovornima u Bjelorusiji za represiju nad opozicionim aktivistima i demonstrantima protiv autoritarnog predsjednika Aleksandra Lukašenka. Savjet Evropske unije sastavio je listu osoba kojima treba zabraniti ulazak u EU i zamrznuti imovinu. Prema diplomatskim izvorima, na listi je trenutno oko 40 imena, prenosi Frans pres.

Međutim, isti izvori navode da je Kipar na današnjem sastanku saopštio da još ne može da podrži sankcije protiv bjeloruskih zvaničnika. Odluka o uvođenju sankcija mora biti donijeta jednoglasno.

Nikozija traži da prvo budu usvojene slične mjere protiv Turske, zbog njene potrage za nalazištima gasa i nafte u istočnom Mediteranu, navodi AFP. Turska se oko tog pitanja oštro spori sa Grčkom i Kiprom.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je u ponedjeljak da EU očekuje od bjeloruskih vlasti da obezbijede momentalno puštanje na slobodu svih uhapšenih po političkoj osnovi prije i poslije predsedničkih izbora 9. avgusta.

Vlasti Bjelorusije hapšenjima pokušavaju da uguše gotovo jednomjesečne masovne proteste zbog reizbora autoritarnog predsjednika Aleksandra Lukašenka na avgustovskim izborima.

Protesti u Bjelorusiji, bez presedana po broju učesnika i dugotrajnosti, počeli su poslije izbora 9. avgusta na kojima je, prema zvaničnim rezultatima, Lukašenko ostvario pravo na šesti mandat, osvojivši više od 80 odsto glasova.

Prvih dana protesta policija se nasilno obračunavala s demonstrantima, uhapsila više od 7.000 ljudi i pretukla stotine. Hapšenja su nastavljena do danas, ali nisu više tako česta.

Poslije brutalne represije prvih dana protesta, vlasti su se okrenule prijetnjama i selektivnim hapšenjima opozicionih aktivista i demonstranata, navodi Asošiejted pres.

Bonus video: