Orban: Navijam za Trampovu pobjedu na izborima

U julu 2016. godine Orban je bio prvi evropski lider koji je javno podržao Trampovu predsjedničku kandidaturu

2966 pregleda 1 komentar(a)
Orban, Foto: Beta/AP
Orban, Foto: Beta/AP

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da navija za reizbor američkog predsjednika Donalda Trampa, jer je ono što on predstavlja "dobro za Centralnu Evropu".

Orban je rekao je da je bio u kuhinji kada ga je sinoć pozvao Tramp i da su dugo razgovarali o pandemiji koronavirusa u Sjedinjenim Državama, predstojećim američkim predsjedničkim izborima i bilateralnim pitanjima.

"Ono što predsjednik (Tramp) predstavlja, dobro je za Centralnu Evropu, zbog čega navijamo - bar ja lično - da on pobijedi na izborima", rekao je Orban državnom radiju.

U julu 2016. godine Orban je bio prvi evropski lider koji je javno podržao Trampovu predsjedničku kandidaturu. U to vrijeme, Orban, koji je izabran na treći uzastopni mandat, od ukupno četiri, 2018. godine zahvaljujući žestokoj antiimigrantskoj kampanji, rekao je da više voli Trampa zbog njegovih antiterorističkih stavova i protivljenja "izvozu demokratije".

Mađarska vlada suočena je sa kritikama Evropske unije zbog navodnog podrivanja demokratskih vrijednosti i vladavine zakona, uključujući pitanja medijskih sloboda, manjinskih prava, izbornog sistema i akademskih i vjerskih sloboda.

Orban je takođe rekao da se sve češće dešava da danas državni lideri neformalno razgovaraju telefonom i grade lične odnose, umesto da se oslanjaju na formalne diplomatske kontakte.

Bonus video: