akcija "falkuša"

Trojica hrvatskih državljana uhapšena sa tonom kokaina na Kanarima

Zaplijenjena droga u uličnoj prodaji vrijedi više od 40 miliona eura

10624 pregleda 39 reakcija 2 komentar(a)
Zaplijenjena droga, Foto: Screenshot/Youtube
Zaplijenjena droga, Foto: Screenshot/Youtube

U akciji pod šifrom "Falkuša", koju je inicirala hrvatska policija, na Kanarskim ostrvima u Španiji zaplijenjena je gotovo tona kokaina, koja u uličnoj prodaji vrijedi više od 40 miliona eura, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Policija je saopštila de je prikupila inicijalna saznanja o prekoatlanskom krijumčarenju većih količina kokaina u koje su, kao pripadnici tzv. "Balkanskog kartela", aktivno uključeni i hrvatski državljani.

Zbog izraženog međunarodnog karaktera kriminalnih aktivnosti već u početnoj fazi, hrvatska policija pokrenula je trilateralnu saradnju sa španskom Civilnom stražom i francuskom carinom, akciju su podržali i Europol, američka DEA, britanska NCA, holandska nacionalna policija i policija BiH, prenosi agencija Hina.

U MUP-u ističu da je istraga usmjerena prema kriminalnoj ćeliji unutar tzv. "Balkanskog kartela" koja se specijalizirala za pružanje "usluga" krijumčarenja droge jedrilicama i jahtama. Tu kriminalnu ćeliju čine najmanje trojica hrvatskih državljana koje je kartel "regrutovao" za prekookeansko krijumčarenje kokaina jedrilicom. Jedrilica je registrovana u Hrvatskoj i plovila je pod hrvatskom zastavom.

Utvrđeno je da su hrvatski državljani jedrilicom otplovili iz Šibenika početkom 2020. da bi krajem avgusta zaplovili afričkom rutom krijumčarenja s Kanarskih ostrva južno, prema obalama zapadne Afrike, gdje su tamošnje organizovane kriminalne grupe, koje je angažovao kartel, na hrvatsku jedrilicu ukrcale kokain.

"Koordiniranom akcijom, specijalni tim španske Civilne zaštite je u jutarnjim satima 8. septembra, u međunarodnim vodama, uz prethodno odobrenje nadležnih tijela Republike Hrvatske, presreo hrvatsku jedrilicu, čiju posadu su činila trojica hrvatskih državljana. Nakon pregleda zbog sumnje na krijumčarenje droga, jedrilica je dotegljena u nacionalne vode Kanarskih ostrva", navodi se u saopštenju.

Pretragom jedrilice na Kanarskim ostrvima, pronađeno je ukupno 980 paketa sa oko 980 kilograma kokaina visoke čistoće, navodi hrvatski MUP.

Prema do sada prikupljenim saznanjima, kokain je bio namijenjen evropskom, uključujući i špansko i hrvatsko ilegalno narko tržište, prenosi Tanjug.

Paralelno, s hapšenjem i pretragom jedrilice na Kanarima, hrvatski policajci su 11. septembra na šibensko-kninskom području pretražili više kuća i drugih prostora u vlasništvu više osoba povezanih sa uhapšenima i tom prilikom oduzeli više kompjutera i mobilnih telefona.