KRITIKE ZBOG TRAŽENJA HITNOG SASTANKA SB UN O SIRIJI

Čavušoglu: Francuska da podrži savezničku zemlju, a ne terorističku organizaciju

"Turska će tretirati Francusku kao zemlju koja je na strani terorista, ako se Pariz ne bude ponašao kao saveznik", kazao je šef turske diplomatije
2 komentar(a)
Mevlut Čavušoglu, Foto: Reuters
Mevlut Čavušoglu, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.01.2018. 16:51h

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu kritikovao je danas Francusku zbog odluke da zatraži hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN o situaciji u Siriji nakon što je Turska pokrenula ofanzivu na kurdsku sirijsku enklavu Afrin.

Čavušoglu je rekao novinarima u Bagdadu da Turska očekuje da Francuska podrži savezničku zemlju, a ne "terorističku organizaciju".

"Turska će tretirati Francusku kao zemlju koja je na strani terorista, ako se Pariz ne bude ponašao kao saveznik", kazao je šef turske diplomatije.

Fancusko Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je ranije danas hitan sastanak Saveta bezbednosti UN o pogoršanju situacije u Siriji.

U saopštenju se navodi da je šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian jutros telefonom razgovarao sa svojim turskim kolegom Melvutom Čavušogluom.

Francuska je pozvala turske zvaničnike da postupaju uzdržano u nekoliko regiona u Siriji u kojima se humanitarna situacija pogoršava.

Reagovanje Pariza uslijedilo je nakon što su turska vojska i sirijske opozicione snage juče napale kurdske enklave na sjeveru Sirije.

U saopštenju se takođe osuđuju "neselektivni" bombaški napadi koje sirijska vojska u posljednjih nekoliko nedjelja sprovodi nad naseljenim područjima i medicinskim centrima u provinciji Idlib.

Turska vojska je juče počela operaciju "Maslinova grana", i pokrenula vazdušne i artiljerijske napade na kurdske Jedinice za zaštitu naroda u tom području, a danas je započela i kopnenu ofanzivu.

Te kurdske formacije Ankara smatra terorističkim.

Preporučujemo za Vas