neophodna odgovornost studenata ali i više sredstava za ustanove

Više od 80 škola zatvoreno u Francuskoj zbog koronavirusa

Blanker je precizirao je da je moralo da se zatvori nešto više od 2.100 razreda, što je oko 0,13 odsto od 60.000 školskih ustanova u zemlji

3979 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: AP
Ilustracija, Foto: AP

Ukupno 81 škola i 10-ak univerziteta u Francuskoj zatvoreno je samo nakon 15 dana rada zbog pojave koronavirusa, rekli su danas resorni ministri.

Francuski ministar obrazovanja Žan-Mišel Blanker precizirao je da je moralo da se zatvori nešto više od 2.100 razreda, što je oko 0,13 odsto od 60.000 školskih ustanova u zemlji.

"Ove brojke su i dalje veoma limitirane. Ovo je dobar početak školske godine", "najbolji mogući s obzirom na zdravstvenu krizu", rekao je na televiziji LCI francuski ministar.

On je precizirao da ima gotovo 1.200 novih slučajeva zaraze koronavirusom među učenicima u odnosu na prethodnu nedjelju, podsjećajući na pravilo da se razred zatvara kada ima više od tri pozitivna učenika.

Francuska ministarka za visoko obrazovanje Frederik Vidal je rekla da su se slučajevi koronavirusa pojavili uglavnom zbog privatnih okupljanja studenata i to na desetak univerziteta, a da neki fakulteti još nisu ni počeli novu školsku godinu.

Dio nastave je tako na Medicinskom fakultetu u Monpeljeu juče obustavljen na dvije nedjelje pošto je oko 60 studenata bilo pozitivno na testu, poslije jedne žurke.

Navodeći da je svjesna "teškog konteksta" za sve mlade ljude "koji su lišeni socijalnih veza", ministarka Vidal je, međutim, apelovala na njih da budu odgovorni.

Glavni sindikat studenata je priznao da je neophodna odgovornost studenata, ali je i zatražio više sredstava za ustanove, ukazujući da nema dovoljno maski, da su amfiteatri prepuni i da je potrebno uspostaviti centre za testiranje u okviru samih univerziteta.

U Francuskoj je juče registrovano 8.000 novozaraženih koronavirusom sa 2.713 hospitalizovanih u posljednjih sedam dana i 470 novih bolesnika na odjeljenjima za reanimaciju gdje ih sada ima ukupno 752, uglavnom u pariskom regionu i na jugoistoku zemlje. Međutim, ovo je sve daleko manje nego početkom aprila kada je bilo i po 7.000 osoba u teškom stanju.

Preporučujemo za Vas