Rusi za Sputnjik-V neće tražiti zaštitu od tužbi

Za razliku od drugih proizvođača, Rusi su spremni da preuzmu zakonsku odgovornost za eventualne neželjene posljedice svoje vakcine

5065 pregleda 6 komentar(a)
Rusija tvrdi da ima poručeno milijardu doza vakcine, Foto: Reuters
Rusija tvrdi da ima poručeno milijardu doza vakcine, Foto: Reuters

Rusija je toliko uvjerena u efikasnost svoje vakcine za kovid-19 da će proizvođači snositi dio zakonske odgovornosti ukoliko nešto pođe po zlu, umjesto da traži od kupaca da potpuno preuzmu rizik, kazao je za Rojters šef državnog fonda koji finansira projekat.

Usljed ovakve odluke, proizvođači vakcine ostaju otvoreni za moguća potraživanja na ime odštete ukoliko dođe do neočekivanih neželjenih efekata. To je nešto što su se proizvođači mnogih vakcina trudili da izbjegnu, tražeći od država kojima prodaju svoj proizvod da budu oslobođeni svake odgovornosti, odnosno potpunu zaštitu od eventualnih tužbi i zahtjeva za obeštećenjem.

Ruski pristup se razlikuje od onog u većem dijelu svijeta. U Sjedinjenim Državama, na primjer, pravna odgovornost za vakcine za kovid-19 je potpuno prebačena na vladu SAD. Na taj način proizvođači su zaštićeni jer se smatra da je raspostranjena imunizacija u interesu društva.

U trenutku kada se globalna trka za vakcinu protiv kovida-19 zahuktava, a desetine vakcina su već u fazi testiranja na ljudima, pristalice ruske Sputnjik-V vakcine smatraju pravnu odgovornost ključnom u borbi za osvajanje tržišta.

„Rusija toliko vjeruje u svoju vakcinu da nije tražila potpunu zaštitu od eventualnog potraživanja odšteta i to je veliki faktor po kojem se ona razlikuje od bilo koje zapadne vakcine“, kazao je Kiril Dimitrijev, šef Ruskog fonda za direktne investicije (RDIF). „Svi oni traže da budu potpuno oslobođeni pravnih rizika“.

Uvjeren u efikasnost vakcine: Kiril Dimitrijev
Uvjeren u efikasnost vakcine: Kiril Dimitrijevfoto: Reuters

Nakon izjave Dimitrijeva, predsjednica Izvršnog evropskog odbora za vakcine Su Midlton, ukazala je na to da će proizvođači vakcina u Evropi biti potpuno zaštićeni od mogućih obeštećenja i pozvala evropske regulatore da uspostave programe kompenzacije eventualnim žrtvama.

Midlton je pozvala na uspostavljanje no-fault sistema odštete u svih 27 država za kovid-19 vakcine, što bi ubrzalo rješavanje pravnih sporova. Takav sistem već postoji u 11 država, ali njegova primjena za vakcine protiv kovida-19 nije uvijek jasna, kazala je ona. Prema ovom sistemu proces obeštećenja bi se sprovodio bez dokazivanja krivice farmaceutskih kompanija.

Ovakvi programi omogućavaju građanima da brže dođu do odštete za povrede koje su posljedica vakcinacije ili liječenja, ali je kompenzacija ograničena i često znatno manja od one koja bi bila dodijeljena po uspješnoj tužbi.

Proizvođači vakcine širom svijeta pokušavaju da za nekoliko mjeseci urade nešto što obično traje godinama, što povećava mogućnost neželjenih posljedica i usljed čega je tema eventualnog obeštećenja ključna u svim pregovorima za sklapanje dogovora o snabdijevanju.

Na primjer, britanska farmaceutska kompanija Astra Zeneka, koja je razvila vakcinu u saradnji sa Oksfrod univerzitetom, dobila je od država sa kojima je potpisala ugovore punu zaštitu od eventualnih budućih zahtjeva za isplatu odštete, kazao je u julu za Rojters jedan visoki zvaničnik kompanije.

Komentari Dimitrijeva su uslijedili nakon što su pojedini naučnici izrazili zabrinutost za bezbjednost i efikasnost ruske vakcine, koju je Kremlj odobrio prije završetka klinčkog testiranja velikih razmjera.

Do sada je RDIF objavio da je sklopio ugovore za distribuciju preko 2000 miliona doza, polovinu u Latinskoj Americi i polovinu u Indiji. Fond je saopštio da ima narudžbine za milijardu doza.

Trenutno je u Rusiji u toku treća faza kliničkog ispitivanja, u kojoj učestvuje najmanje 40 000 dobrovoljaca. Početni rezultati se očekuju u oktobru ili novembru. Dobrovoljci u trećoj fazi ispitivanja nijesu plaćeni, ali im je pokriveno osiguranje, uključujući i isplatu od dva miliona rubalja (26.430 dolara) u slučaju smrti, kazao je jedan dobrovoljac za Rojters.

Bonus video: