KORONAVIRUS

Brisel - novo evropsko žarište

U Belgiji je od početka eandemije COVID19 ukupno potvrđeno 112.803 slučaja infekcije novim koronavirusom

5325 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dnevni prosjek novozaraženih virusom kovid 19 u posljednjih nedjelju dana u Briselu je 2.305 odnosno 340 inficiranih na 100 hiljada stanovnika.

U pitanu je porast od 460 dnevno inficiranih u odnosu na sredinu septembra što Brisel stavlja na prvo mjesto žarišta epidemije u Belgiji.

Cijela Belgija je zbog drastičnog porasta novozaraženih kornavirusom prošle nedjelje stvrstana u ”crvenu” zonu na EU kovid 19 mapi uz upozorenja na trend ”visokog rizika” od zaraze.

Istovremeno, Vijeće za nacinalnu bezbjednost odlučilo je da od 1.oktobra smanji postojeće restriktivne mjere tako da Belgijanici više neće biti u obavezi da nose zaštitne maske svuda, a trajanje obaveznog karantina se sa 14 dana skratilo na 7 dana u slučaju negativnog testa.

Belgijske nacionalne vlasti ovakve mere obrazlažu potrebom uvođenja strategije koja će biti ”održiva na duži period”, a koja podrazumeva ”što je moguće više normalizovati postojeću situaciju” i živote građana u situaciji kada se ne vidi kraj pandemije.

Sa druge starane, vlasti Brisela uvele su strože mjere od onih koje važe na nacionalnom nivou.

U svih 19 briselskih komuna građani će napolju uvijek morati da imaju zaštinu masku ”pri sebi” koju će morati da nose kada se nađu u većoj grupi odnosno na prometnim ulicama.

Radno vrijeme barova je skraćeno je na 23 časa, zabranjeno je okupljanje više od 10 osoba između 23:00 i 06:00, sve prodavnice hrane i pića moraju biti zatvorene do 22 časa, a zabranjena je i konzumacija hrane na garadskim pijacama.

U Belgiji je od početka eandemije COVID19 ukupno potvrđeno 112.803 slučaja infekcije novim koronavirusom.

Ukupan broj smrtnih slučajeva porasto je na 9974 sa prosečno 4 smrtna slučaja dnevno.

Zbog infekcije koronavirusom i mjera karantina u Briselu je prošle nedjelje otkaza samit EU lidera kao i sastanka delegacija Beogrda i Prištine u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.