"bez upozorenja i objašnjenja"

Suspendovan Tviter nalog mađarske vlade

Kovač je ocijenio da je "to veoma interesantno s obzirom na činjenicu da će Evropska komisija danas objaviti prvi izvještaj o vladavini prava".

5015 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Beta/AP
Ilustracija, Foto: Beta/AP

Zvaničan Tviter nalog mađarske vlade suspendovan je "bez upozorenja i objašnjenja", izjavio je portparol vlade Žoltan Kovač.

"Izgleda da je došao ovaj novi vrli svijet u kojem tehnološki giganti ućutkuju one koji imaju drugačije mišljenje. Preduzeli smo neophodne korake i očekujemo zvanično objašnjenje od Tvitera", rekao je portparol mađarske vlade. Kovač je ocijenio da je "to veoma interesantno s obzirom na činjenicu da će Evropska komisija danas objaviti prvi izvještaj o vladavini prava".

Evropska komisija danas predstavlja prvi izvještaj o poštovanju vladavine prava u 27 zemalja EU u jeku tenzija Brisela sa Budimpeštom.

Ovaj prvi izvještaj pokriva četiri oblasti: efikasnost i nezavisnost sudstva, borbu protiv korupcije, pluralizam medija i slobodu štampe, uravnoteženost vlasti i ulogu civilnog društva.

Prema rezimeu u koji je imao uvid Frans pres, Komisija iznosi "veliku zabrinutost" o posledicama reforme pravosuđa po nezavisnost sudija u Mađarskoj.

Mađarska vlada je juče zatražila ostavku potpredsjednice Evropske komisije Vere Jurove zbog "uvrjedljivih javnih izjava" o demokratiji u Mađarskoj i saopštila da će prekinuti "sve političke kontakte" sa njom.

Jurova je u intervjuu za Špigel izjavila da Orban voli da kaže da gradi liberalnu demokratiju, ali da bi ona rekla da "gradi bolesnu demokratiju".

Tviter je ove godine blokirao više tvitova američkog predsednika Donalda Trampa zbog iznošenja dezinformacija.

Preporučujemo za Vas