Makron: Ne može se pregovarati o solidarnosti sa Grčkom i Kiprom, imam informacije o džihadistima u Nagorno-Karabahu

Francuski predsjednik je rekao da kada je jedan član EU napadnut i pod nekom prijetnjom, zadatak je Evropljana da pokažu solidarnost

5688 pregleda 1 komentar(a)
Makron, Foto: Reuters
Makron, Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je danas da se ne može pregovarati o solidarnosti Evropljana sa Grčkom i Kiprom u sporu sa Turskom o razgraničenju zone eksploatacije gasa u istočnom delu Sredozemnog mora.

"Želim da budem vrlo jasan, ne može se pregovarati o solidarnosti sa Grčkom i Kiprom", rekao je Makron po dolasku u Brisel gdje večeras počinje dvodnevni samit lidera Evropske unije (EU).

Francuski predsjednik je rekao da kada je jedan član EU napadnut i pod nekom prijetnjom, zadatak je Evropljana da pokažu solidarnost.

"I mi (Evropljani) potvrđujemo podršku Grčkoj i Kipru", rekao je on. Makron je povodom oružanog sukoba u Nagorno-Karabahu rekao da ima informacije o prisustvu sirijskih džihadista u toj oblasti.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel nedavno je u pozivu za samit naveo da će večera lidera EU biti isključivo posvećena istočnom Mediteranu i odnosima s Turskom.

Na samitu EU će teme biti i Bjelorusija, trovanje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog i stanje u oblasti Nagorno-Karabah gdje ratuju azerbejdžanske i jermenske snage.

Bonus video: