Makron: Boriću se protiv islamističkog separatizma koji prijeti da preuzme kontrolu širom Francuske

Francuska se godinama bori s domaćim militantnim islamističkim uticajima, ali Makronovu vladu sve više brinu širi znakovi radikalizacije - često nenasilne - unutar muslimanskih zajednica, ističu francuski zvaničnici

2918 pregleda 5 komentar(a)
Makron, Foto: AP Photo
Makron, Foto: AP Photo

"Neću dozvoliti nijednoj zemlji da nas hrani separatizmom", poručio je Makron na konferenciji za novinare u gradu Miluz na istoku zemlje, piše agencija Rojters, a prenosi Slobodna Evropa.

Francuski predsjednik Emanuel Makron je u petak, 2. oktobra rekao da se obavezuje da će se boriti protiv "islamističkog separatizma" za koji, kako je izjavio, prijeti preuzimanjem kontrole u nekim muslimanskim zajednicama širom Francuske.

Francuski predsjednik je ovo poručio u trenutku kada do lokalnih izbora ostaje manje od mjesec dana.

Francuska se godinama bori s domaćim militantnim islamističkim uticajima, ali Makronovu vladu sve više brinu širi znakovi radikalizacije - često nenasilne - unutar muslimanskih zajednica, ističu francuski zvaničnici.

Kao primjere za to navode odbijanje nekih muškaraca muslimana da se rukuju sa ženama, bazene koji nameću odvojene termine za muškarce i žene, djevojčice stare četiri godine kojima se govori da pokrivaju lice i širenje vjerskih škola.

"Ono protiv čega se moramo boriti je islamistički separatizam", rekao je Makron tokom posjete siromašnom predgrađu Pariza Les Mureaux. "Problem je ideologija koja tvrdi da bi vlastiti zakoni trebali biti nadređeni republičkim."

Francuska slijedi strogi oblik sekularizma, poznat kao "laicite", koji je osmišljen da razdvoji religiju i javni život. Načelo je zakonski uređeno 1905. godine nakon antiklerikalnih borbi s Katoličkom crkvom.

Više od 250 ljudi ubijeno je na teritoriji francuske u posljednjih pet godina u napadima terorista.

Bonus video: