DVONEDJELJNA MJERA

Madrid pod mjerom zabrane izlaska i ulaska u grad

Madrid u posljednje dvije nedjelje ima stopu infekcije od 695 slučajeva na 100.000 stanovnika, što je više nego dva puta više od španskog i sedam puta više od evropskog prosjeka, koji iznosi 94 slučaja infekcije na 100.000 stanovnika

7709 pregleda 2 komentar(a)
Policijska kontrola u Madridu, Foto: Reuters
Policijska kontrola u Madridu, Foto: Reuters

Djelimična zabrana kretanja od jutros je na snazi u Madridu, usljed čega policija kontroliše izlaz i ulaz u glavni grad Španije.

Madrid je postao najveće žarište drugog talasa korona virusa u Evropi, a dvonedjeljna zabrana kretanja koju je španska vlada uvela suprotno volji regionalnih zvaničnika počela je sinoć u 22 časa.

Grad i njegovih devet predgrađa obuhvaćeni su mjerom koja zabranjuje sva putovanja iz glavnog grada i ka njemu koja nisu neodložna.

Mjerom je pogođeno oko 4,8 miliona Španaca.

Restorani smiju da rade do 23, prodavnice do 22 časa.

Španski premijer Pedro Sančes rekao je da su preduzeti koraci od ključne važnosti za zaustavljanje širenja zaraze i sprečavanje reprize strašnih scena iz marta i aprila kada je mnogo ljudi umrlo zbog preopterećenog zdravstvenog sistema.

Iako su nove mjere blage u poređenju sa policijskim časom u vrijeme prvog talasa koronavirusa, one su dovele do žestoke političke borbe Sančesove lijeve koalicione vlade i desne vlade Madrida kojim upravlja Narodna stranka.

Madrid u posljednje dvije nedjelje ima stopu infekcije od 695 slučajeva na 100.000 stanovnika, što je više nego dva puta više od španskog i sedam puta više od evropskog prosjeka, koji iznosi 94 slučaja infekcije na 100.000 stanovnika.

U Španiji je od koronavirusa umrlo više od 32.000 ljudi, ali je stvaran broj smrtnih ishoda od posljedica infekcije vjerovatno znatno veći, s obzirom na nedovoljno testiranje u prvim nedjeljama pandemije.