smijenjeni kardinal optužen za krađu stotina hiljada eura

Novi skandal u Vatikanu: Krađa i podmićivanje svjedoka

Kardinal Beču optužen je da je krao novac iz vatikanskih fondova da potkupi svjedoke u Australiji da negativno svjedoče protiv njegovog rivala Džordža Pela da bi osigurao da bude osuđen za seksualno zlostavljanje

11959 pregleda 23 reakcija 22 komentar(a)
Smijenjeni uticajni kardinal Đovani Anđelo Beču, Foto: AP Photo
Smijenjeni uticajni kardinal Đovani Anđelo Beču, Foto: AP Photo

Dok papa Franjo pokušava da vjernicima pošalje poruku o bratskoj ljubavi, smijenjeni uticajni kardinal Đovani Anđelo Beču (Giovanni Angelo Becciu) optužen je da je ukrao stotine hiljade eura iz vatikanskih fondova da potkupi svjedoke kako bi osigurao da drugi kardinal, koji je pokušao da razotkrije njegove navodne mutne poslove, bude osuđen za seksualno zlostavljanje, pišu svjetski mediji.

Krađa za mito

Kardinal Beču (72) optužen je da je ukrao 700.000 eura iz vatikanskih fondova da potkupi svjedoke u Australiji da negativno svjedoče protiv njegovog rivala kardinala Džordža Pela (George Pell) da bi osigurao da bude osuđen za seksualno zlostavljanje, piše Tajms (The Times) pozivajući se na italijanske medije.

Kardinal Pel (79) prije povratka u Australiju 2017, gdje je osuđen za zlostavljanje dječaka iz hora u Melburnu 90-ih godina a potom oslobođen u žalbenom postupku, bio je ministar finansija u Vatikanu, gdje se, kako ukazuje londonski list, njegovim pokušajima da očisti mutno upravljanjem novcem protivio kardinal Beču.

Citirajući procurile dokumente, italijanski listovi Republika (La Repubblica) i Korijera dela sera (Corriere della Sera) izvijestili su tokom vikenda da istražitelji u Vatikanu sumnjaju da je kardinal Beču želio da tim novcem definitivno omete Pelov program transparentnosti koji je, ističe Tajms, zaprijetio da objelodani Bečovo navodno korumpirano upravljen novcem Vatikana.

Kardinal Beču je prije nego što ga je papa Franjo postavio da vodi odjeljenje za proglašenje svetaca, između 2011. i 2018. kao zamjenik državnog sekretara Vatikana imao uticajnu ulogu u distribuiranju i investiranju miliona eura donacija katolika.

Skandal je bacio sjenku na objavu ključnog dokumenta Vatikana s pozivom za brižljivije društvo i odbacivanja zala rata, ocjenjuje Tajms i ističe da je papa Franjo nastojao da usmjeri Vatikan ka svojoj osnovnoj poruci miroljubive solidarnosti u subotu, 3. oktobra, objavljivanjem dokumenta "Sva braća", koji traži od svijeta da ponovo otkrije osjećaj milosrđa dok se bori s pandemijom COVID-19.

Sukob oko upravljanja novcem Vatikana

Advokat kardinala Pela tražio je međunarodnu istragu o tvrdnjama da je plaćan mito da bi se uticalo na sudski slučaj o seksualnom zlostavljanju, dok je kardinal Baču negirao da se miješao u suđenje kardinalu iz Australije, prenosi Gardijan (The Guardian).

Pelov advokat Robert Rihter (Richter) rekao je za Gardijan da je na australijskim i međunarodnim vlastima da sprovedu temeljnu istragu.

Dvojica kardinala su u sukobu zbog Pelovih napora da reformiše upravljanje finansijama Vatikana, ukazuje Gardijan. Pel je, kada je 2014. postavljen da nadzire finansije Vatikana, priznao da je otkriveno da su "stotine miliona eura" sklonjene s računa Vatikana. U maju 2016. Beču je zaustavio reviziju koju je Pel naložio o finansijama Vatikana.

Pel je u Australiji 2017. optužen za više seksualnih prekršaja, a porota u Melburnu ga je osudila po pet tačaka u decembru 2018. Viši sud u Australiji je poništio presudu i Kardinal Pel se vratio u Rim 30. septembra pošto je oslobođen u aprilu nakon 13 mjeseca zatvora.

Advokatica koja predstavlja čovjeka koji je optužio Pela da ga je seksualno napao 90-ih, rekla je da njen klijent nema veze s optužbama o podmićivanju. Portparol organizacije koja zastupa žrtve zlostavljanja za Gardijan je rekao nije znao za te optužbe dok nisu javno objavljene.

Smjena Bečua

Papa Franjo je krajem prošlog mjeseca iznenada i bez obrazloženja tražio ostavku Bečua, pisao je tada Njujork tajms (The New York Times), dodajući da je dan kasnije sam smijenjeni kardinal rekao da je razlog korupcija, ali i insistirao da je nevin.

Tokom višedecenijske karijere u Katoličkoj crkvi, kardinal Beču je došao do visokih pozicija u vatikanskoj hijerarhiji, ukazuje američki list, citirajući jednog posmatrača koji ga je opisao kao "najfinijeg, najobavještenijeg i najpredusretljivijeg diplomatu koji radi unutar Svete stolice".

Beču je, ukazuje Njujork tajms, takođe isplivao i kao glavni protagonista u zaverama i navodnim pokušajima da se podriju finansijske reforme koje pokrenuo kardinal Pel.

U medijima se spekulisalo da je kardinal Beču smijenjen zbog sumnjivih i komplikovanih dogovora o kupovini nekretnina u Londonu, za koje se, dodaje list, sumnja da su nanijele Vatikanu gubitke milione eura, uključujući i novac koji su donirali vjernici.

"Moja savjest mi kaže da nisam korumpiran", rekao je kardinal Beču 25. septembra kada su ga novinari pitali o navodima o pronevjerama. On je dodao da je "malo zbunjen" i da još pokušava da se izbori, kako je rekao, s "nadrealnom situacijom".

Beču je rekao da transakcije s nekretninama nisu spominjane na sastanku s papom. Takođe je rekao da sredstva od donacija vjernike nisu korišćena za finansiranje kupovine nekretnina u Londonu.

20 miliona funti za tri stana u Londonu

Par dana pošto je papa primorao Bečua da podnese ostavku, Fajnenšl tajms (The Financial Times) je došao do dokumenata koja pokazuju da je taj kardinal, pored sumnjivih kupovina nekretnina o kojima se vodi istraga, takođe sproveo dodatnu investiciju od skoro 100 miliona funti u druge londonske luksuzne stanove.

Britanski list piše da dokumenta u koje je imao uvid pokazuju da je kardinal Beču investirao sredstva crkve u najskuplje stambene djelove Londona.

Otkriće o dodatnoj kupovini luksuznih nekretnina uslijedilo je dok se u Vatikanu vodi istraga o zasebnoj investiciji od 350 miliona eura u veliku zgradu u londonskoj četvrti Čelsi, koju je Beču nadzirao 2014. Sveta stolica navodi da je ta kupovina dovela do velikih gubitaka. Vatikanske vlasti uhapsile su italijanskog biznismena koji je radio u Londonu Đanluiđija Torcija (Gianluigi Torzi) zbog "iznude, pronevjere" i drugih optužbi u vezi s isplatama koje je dobio kao posrednik u kupovini.

Nova dokumenta, ističe Fajnenšl tajms, premda ne ukazuju na nezakonito postupanje, bacaju dodatno svjetlo na finansijske aktivnosti moćnog Državnog sekretarijata, centralne adminstrativne služba Vatikana koja ima zadatak i da investira stotine miliona eura donacija od katoličkih vjernika.

Dokumenta pokazuju da je Državni sekretarijat Vatikana kupio nekretnine u Londonu za ukupno 95,75 miliona funti, navodi list i dodaje da je kardinal Beču nadzirao kupovinu tri stana za ukupno 19,25 miliona funti, kao i njihovo renoviranje za 1,25 miliona funti.

Kardinal Beču, koji je kao zamjenik državnog sekretara bio treći najuticajniji čovek u Svetoj stolici, ranije je rekao da su investicije u nekretnine u Londonu prihvaćena praksa u Vatikanu i odgovorno korišćenje novca koji je povjeren Državnom sekretarijatu.

RADIO SLOBODNA EVROPA

Preporučujemo za Vas