Pritisak za sankcije Rusiji

Brzina kojom su se Francuska i Njemačka dogovorile da poguraju kaznene mjere zbog trovanja Navaljnog, pokazuje da EU zaoštrava diplomatiju prema Moskvi

7923 pregleda 3 komentar(a)
Performans opozicionog pokreta Vesna (proljeće) povodom Putinovog rođendana, Foto: Reuters
Performans opozicionog pokreta Vesna (proljeće) povodom Putinovog rođendana, Foto: Reuters

Francuska i Njemačka su juče saopštile da će Evropskoj uniji predložiti sankcije protiv ruskih pojedinaca nakon što od Moskve nisu dobile vjerodostojan odgovor povodom trovanja opozicionara Alekseja Navaljnog nervnim agensom.

Nekoliko zapadnih vlada je saopštilo da Rusija, koja negira optužbe Navaljnog da je umiješana u njegovo trovanje, mora pomoći u istrazi ili će se suočiti sa posljedicama.

Ova odluka i brzina kojom su se dvije glavne evropske sile dogovorile da poguraju sankcije, pokazuje zaoštravanje diplomatije bloka prema Moskvi, ocjenjuje Rojters.

Agencija navodi da je to u suštoj suprotnosti sa situacijom iz 2018, kada je članicama bila potrebna skoro godina da se dogovore oko sankcija protiv ruskih pojedinaca nakon napada nervnim agensom na ruskog špijuna u Britaniji.

“Rusija do sada nije pružila nikakvo vjerodostojno objašnjenje. U tom kontekstu, smatramo da ne postoji drugo održivo objašnjenje za trovanje gospodina Navaljnog osim ruske umiješanosti i odgovornosti”, naveli su u saopštenju šefovi diplomatije Žan Iv le Drian i Hajko Mas.

Diplomate su ranije rekle Rojtersu da će dvije države predložiti da se uvedu sankcije zvaničnicima ruske vojno-obavještajne agencije GRU kada se šefovi diplomatije EU sastanu 12. oktobra.

“Izvlačeći neophodne zaključke iz ovih činjenica, Francuska i Njemačka će sa evropskim partnerima podijeliti predloge za dodatne sankcije”, saopštila su dva ministra.

Organizacija za zabranu hemijskog oružja potvrdila je u utorak da je Navaljni otrovan nervnim agensom iz zabranjene porodice novičok.

Rojters piše da se očekuje da šefovi diplomatije EU daju političku podršku u ponedjeljak, ali da sankcije vjerovatno neće biti odmah odobrene jer se mora pripremiti pravni tekst za koji je potrebna saglasnost eksperata iz svih 27 članica.

Navaljni: Šreder je Putinov potrčko koji štiti ubice

Navaljni je juče pozvao EU da preduzme snažnu akciju protiv oligarha bliskih Kremlju.

“Sankcije protiv čitave zemlje neće djelovati. Najvažnije je uvesti zabranu ulaska profiterima režima i zamrznuti njihovu imovinu”, rekao je Navaljni za “Bild”.

“Oni pronevjeruju novac, kradu milione i za vikend lete u Berlin ili London, kupuju skupe apartmane i sjede u kafićima”, dodao je.

Navaljni je rekao da bi sankcije trebalo uvesti Valeriju Gergijevu, glavnom dirigentu Minhenske filharmonije koji je, kako je rekao, pristalica ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Navaljni je kritikovao i bivšeg kancelara Gerharda Šredera, Putinovog prijatelja i lobistu za ruske energetske firme, rekavši da je on “Putinov potrčko koji štiti ubice”.

Bonus video: