Španska vlada proglasila vanredno stanje u regionu Madrida

Ministar zdravlja Salvador Ilja objavio je odluku poslije dvočasovne vanredne sjednice vlade

2628 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Madrida, Foto: Bernat Armangue/AP
Detalj iz Madrida, Foto: Bernat Armangue/AP

Španska vlada proglasila je danas vanredno stanje u regionu Madrida u pokušaju da zaustavi veliki rast broja slučajeva zaraze koronavirusom.

Ministar zdravlja Salvador Ilja objavio je odluku poslije dvočasovne vanredne sjednice vlade.

Vanredno stanje vladi daje dodatna ovlašćenja da privremeno ograniči prava građana, a u ovom slučaju to bi se odnosilo na slobodu kretanja u Madridu i nekim obližnjim gradovima koji bilježe visok stepen zaraze.

Ovom odlukom se ponovo uspostavlja delimična izolacija madridskog regiona, uključujući restrikcije na putovanja koje je vlada uvela od prošlog petka a koje je sud u Madridu poništio.

Juče je madridski sud poništio naredbu vlade o djelimičnoj izolaciji glavnog grada Španije i devet susjednih opština izdatu u nastojanju da se zaustavi drugi talas Kovida-19, i podržao regionalne zvaničnike koji su se protivili uvodjenju strožih mjera. Sud je naveo da se tim mjerama narušavaju "osnovna prava i slobode" 4,5 miliona stanovnika pogođenih zatvaranjem koje je stupilo na snagu u petak uveče.

Vanredno stanje stupa na snagu odmah i trajaće dvije nedjelje i regionalne vlasti će biti primorane da ponovo uvedu restrikcije na putovanja.

Ministar zdravlja je rekao da su prethodno uvedene mjere ponovo na snazi i da se samo mijenja pravni okvir pod kojim su proglašene.

On je rekao na konferenciji za novinare da je "nesporno" da se zaraza koronavirusom širi u regionu Madrida, da se ne radi samo o izlovanim žarištima, u presudno vrijeme kada se približava zima i povećavaju zdravstveni problemi.

Region Madrida u posljednjih 14 dana bilježi po 563 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika, što je duplo više od cijele Španije koja u proseku ima 257 obolelih na 100.000 stanovnika, i daleko više od evropskog prosjeka koji iznosi 113 zaraženih na 100.000 gradjana.

Centralna vlada je naredila policiji u Madridu da kazni ljude ako napuste svoje opštine bez opravdanja. Mjera se odnosi na 4,8 miliona stanovnika u Madridu i devet predgrađa.

Bonus video: