Evropljani se složili oko kriterijuma za restrikcije putovanja zbog virusa

Tri indikatora se uzimaju u ozbzir da se procjeni situacija u nekoj zoni, broj prijavljenih novih slučajeva zaraze za 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana na regionalnom nivou, procenat pozitivnih testova od ukupnog broja testiranih u toku prethodne nedjelje, broj urađenih testova za 100.000 stanovnika u toku posljednjih sedam dana

10724 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay.com
Ilustracija, Foto: Pixabay.com

Evropljani su se dogovorili danas da koordinišu restrikcije putovanja uvedene zbog koronavirusa, da bi se usaglasila raznolikost u uputstvima u vrijeme kada se ubrzava porast zaraženih koronavirusom.

Ambasadori zemalja članica EU dali su zeleno svjetlo kvalifikovanom većinom za preporuku koja zvanično treba da bude usvojena u utorak na nivou ministara, rekao je jedan portparol.

"To je važna faza koja će omogućiti veću predvidljivost i transparentnost za putnike u EU u vrijeme kovida-19", ocijenio je portparol Njemačke koja je aktuelna predsjedavajuća Unijom.

Prema preporuci zemlja koja predviđa uvođenje restriktivnih mjera za putnike iz rizične zone treba da obavesti državu članicu o kojoj se radi, ukoliko je moguće 48 sati prije stupanja na snagu odluke. Javnost takođe treba da bude upozorena 24 sata unapred.

Tri indikatora se uzimaju u ozbzir da se procjeni situacija u nekoj zoni, broj prijavljenih novih slučajeva zaraze za 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana na regionalnom nivou, procenat pozitivnih testova od ukupnog broja testiranih u toku prethodne nedjelje, broj urađenih testova za 100.000 stanovnika u toku posljednjih sedam dana.

Na osnovu tih podataka Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objaviće svake nedjelje mapu sa situacijom u svim zemljama EU na regionalnom nivou. Nivo rizika određene zone biće označen bojama - zelena, narandžasta, crvena i siva.

Preporuka sadrži princip da zemlje članice ne mogu da odbiju ulazak na svoju teritoriju putnika iz neke druge zemlje EU, nego da mogu od njih da traže test ili karantin, ili oba, u zavisnosti od zone iz koje dolaze.

Predviđa se i jedinstven evropski formular koji putnici treba da ispunjavaju.

Ako je stopa infekcije u 14 dana manja od 25 na 100.000 stanovnika, a stopa pozitivnih na testu manja od četiri odsto zona se smatra zelenom, i nema restrikcija.

Zona je narandžasta ako je stopa infekcije manja od 50 i stopa pozitivnih na test četiri odsto i viša, ili ako je stopa infekcije između 25 i 150 ali je stopa pozitivnih na testu manja od četiri odsto.

Zona prelazi u crveno ako je stopa infekcije 50 ili više i stopa pozitivnih na testu četiri odsto ili više, ili je stopa infekcije viša od 150.

Ako nema dovoljno informacija da se procene ti kriterijumi i ako je broj sprovedenih testova 300 ili manji na 100.000 stanovnika, zona se naziva "sivom".

Luksemburg je izrazio žaljenje što se tim preporukama legitimizuju i učvršćuju restrikcije umjesto da se favorizuje vraćanje na normalu.

Dolazak pandemije je naveo zemlje EU da preduzimaju različite mjere što je blokiralo slobodno kretanje u šengen zoni i stvorilo haos. Međutim države su i dalje slobodne da odluče da li će slijediti preporučene mjere.

Više od 6,2 miliona slučajeva zaraze kovida-19 i gotovo 240.000 umrlih zabilježeno je u Evropi a epidemija je ponovo počela da se širi. Španija je proglasila vanredno stanje u regionu Madrida, Njemačka predviđa jače restrikcije, a Francuska ponovo uvođenje izolacije lokalno.

Bonus video: