Rusija proglasila dvoje bugarskih diplomata za persone non grata

"Bugarski ambasador Atanas Kristin pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova, gdje mu je uručena nota kojom se dvoje zaposlenih u bugarskoj ambasadi u Moskvi proglašavaju za persone non grata“, navodi se u saopštenju, prenosi Sputnjik

5709 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Beta/AP
Ilustracija, Foto: Beta/AP

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je proglasilo dvoje bugarskih diplomata za persone non grata, kao odgovor na protjerivanje dvojice ruskih trgovinskih zvaničnika iz Bugarske.

"Bugarski ambasador Atanas Kristin pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova, gdje mu je uručena nota kojom se dvoje zaposlenih u bugarskoj ambasadi u Moskvi proglašavaju za persone non grata“, navodi se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

Dodaje se da je to recipročni odgovor na ničim motivisanu odluku bugarskih vlasti da proteraju iz zemlje dvojicu zamenika trgovinskog predstavnika Rusije u Sofiji.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske saopštilo da proteruje dvojicu ruskih diplomata iz zemlje zbog sumnje na špijunažu.

Ambasada Rusije u Sofiji izvijestila je da je Bugarska protjerala iz zemlje dvojicu predstavnika trgovinske misije, pri čemu nije predstavila dokaze koji bi potvrdili sprovođenje aktivnosti nespojivih sa njihovim statusom.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova tada je izrazila žaljenje zbog protjerivanja diplomata, nazvavši optužbe izmišljenim i najavila recipročne mjere Moskve.

Bonus video: