Pabovi neće preživjeti drugi talas zatvaranja

Dok drugi talas pandemije uzima danak širom Evrope, vlade uvode nove restriktivne mjere koje bi mogle uništiti pojedine grane privrede

21311 pregleda 5 komentar(a)
Džonson je najavio da će restriktivne mjere biti prvo uvedene na sjeveru Engleske, Foto: AP
Džonson je najavio da će restriktivne mjere biti prvo uvedene na sjeveru Engleske, Foto: AP

Posljednje krigle piva ove nedjelje ispijaju se širom sjeverne Engleske dok bijesni vlasnici upozoravaju da će nova ograničenja koja uvodi britanska vlada uništiti njihov posao, koji je već u problemu usljed nacionalnog zaključavanja ranije ove godine.

U trenutku kada raste broj oboljelih od kovida-19, a bolnice primaju sve više pacijenata, britanski premijer Boris Džonson juče je predstavio novi troslojni sistem lokalnog zaključavanja kako bi suzbio širenje zaraze sa zatvaranjem pabova i barova u teško pogođenim oblastima.

„Moramo djelovati kako bismo spasili živote”, kazao je Džonson u parlamentu, dodajući da ne želi novo zaključavanje na nacionalnom nivou i da razumije nezadovoljstvo onih koji kritikuju „gušenje sloboda”.

Liverpul, mjesto gdje su nastali “Bitlsi” i poznato po istoimenom fubalskom klubu, i okolni region biće prvi uvršetni u oblasti visokog rizika, što znači da će od sjutra biti zatvoreni pabovi u kojima se služi isključivo piće, dok će objekti u kojima se služi hrana moći da posluju.

Menadžeri pabova su reagovali sa nevjericom i bijesom zbog toga što su njihov grad i posao prvi na udaru. „Najviše brinem za posao jer ćemo morati ponovo da zatvorimo i ne moramo više otvarati jer nemamo ušteđevine“, kazala je za Rojters Frensis Barli, vlasnica paba u centru Liverpula.

„Tokom posljednjeg zaključavanja izgubila sam 6500 hiljada funti samo na pivu i 3500 na hrani i to ovog puta neću preživjeti“.

Stopa zaraze na sjeverozapadu Engleske raste posljednjih nedjelja, a Liverpul je malo ispod 600 slučajeva na 100 000. Zdravstveni zavničnici kažu da je akcija neophodna kako bi se spriječilo pucanje zdravstvenog sistema i porast broja mrtvih.

Mada lokalni lideri kažu da podržavaju restriktivne mjere, oni zahtijevaju od vlade da sa više novca pomogne ugostiteljsku industriju i druge grane privrede koje su pogođene zatvaranjem, tvrdeći da mjere koje je prošle nedjelje najavio ministar finansija Riši Sunak nijesu dovoljne.

Sunak je kazao da će vlada platiti do dvije trećine plata zaposlenih, koje su procijenjene na 2100 funti mjesečno, ukoliko rade za preduzeća koja su primorana na privremeno zatvaranje.

Karen Striklend, vlasnica paba „The Grapes“ kazala je da je njihov prihod već pao za 70 odsto usljed mjere koja podrazumijeva zatvaranje do deset sati uveče. „Užasno je. Neki od mojih zaposlenih se nijesu vratili na posao, radno mjesto ih nije čekalo“, kazala je ona, dodajući da nije u redu što su se pabovi našli prvi na udaru.

„Zatvaraju pabove, ali to neće odigrati značajnu ulogu jer će se ljudi okupljati u kućama, družiće se na drugim mjestima i nastaviti da piju“, kazala je ona za Rojters. „U pabovima makar činimo ono što vlada od nas traži i poštujemo propisane mjere. Ako je negdje bezbjedno onda je to u pabu“, kazala je ona. Budući da su lokalna zaključavanja zasada fokusirana samo na sjever Engleske, uprkos rastu broja slučajeva i na jugu zemlje, Džonson se suočio sa kritikama da je izdvojio oblasti koje se tradicionalno osjećaju zanemareno od strane vlade u Londonu. „Sve ovo izgleda kao da ponovo kažnjavaju sjever“, kazala je Striklendova.

Drugi talas koronavirusa zahvatio je cijelu Evropu a dok broj zaraženih raste pored Britanije i druge države pripremaju građane za nove restriktivne mjere. Francuska je saopštila da će vjerovatno biti primorana na nova zaključavanja i pozvala građane da ograniče skupove u kućama, navodeći da je zdravstveni sistem opterećen. Najavljujući nove mjere, francuski premijer je kazao da „na osnovu onoga što se vidi u bolnicama“ ništa nije isključeno.

Italija, prema nacrtu plana u koji je Rojters imao uvid, planira da u okviru novih mjera zabrani privatne zabave i ograniči broj gostiju na vjenčanjima i sahranama.

U Češkoj, koja je u velikoj mjeri bila pošteđena u prvom talasu ali sada ima jednu od najgorih stopa zaraze u centralnoj Evropi, preduzeća, umjetnička i sportska udruženja traže pomoć od vlade nakon što je vlada najavila nova ograničenja koja uključuju zatvaranje pozorišta, bioskopa, sportskih i fitnes aktivnosti. Restorani i pabovi u toj zemlji moraju biti zatvoreni do osam sati uveče.

Njemačka vojska pritiče u pomoć za praćenje kontakata zaraženih

Njemačka će rasporediti do 15 000 vojnika kako bi pomogla opretećenim civilnim vlastima u borbi protiv porasta broja zaraženih od koronavirusa koji je u toj zemlji dostigao najviši nivo od aprila, saopštilo je juče ministarstvo odbrane.

Njemačka je uspješnija u suzbijanju pandemije od njenih susjeda i stopa smrtnosti je relativno niska, ali je prošle nedjelje dnevni broj zaraženih premašio 4000, a najteža situacija je zabilježena u gradovima kao što su Berlin i Frankfurt.

Vlada je upozorila da situacija izmiče kontroli dok su zaposleni koji su zaduženi za praćenje kontakata zaraženih osoba opterećeni usljed porasta broja novih slučajeva.

Oko 1300 vojnika već podržava civilnu administraciju, kazao je portparol ministarstva odbrane. Bundesver je već opredijelio 15 000 vojnika za taj posao ukoliko budu potrebni. Ministarstvo je primilo 1000 zahtjeva za pomoć od lokalnih vlasti.

Bonus video: