RASPRAVA O SLOBODI GOVORA, SIRIJI, GRČKOJ...

Turski ministar i švedska ministarka se posvađali pred novinarima

Turski ministar Mevlut Čavušoglu je švedskoj ministarki An Linde zamjerio što poziva Tursku da povuče trupe iz Sirije, i optužio Švedsku da podržava kurdske ekstremiste, kao i da ćuti zbog navodnog grčkog maltretiranja migranata što Grčka negira

13805 pregleda 28 reakcija 8 komentar(a)
Linde i Čavušoglu, Foto: AP
Linde i Čavušoglu, Foto: AP

Švedska ministarka inostranih poslova u utorak je zamjerila Turskoj da ograničava slobodu govora, pošto je njen turski kolega napao politiku Stokholma tokom zajedničke konferencije za novinare koja se pretvorila u svađu. 

Turski ministar Mevlut Čavušoglu je švedskoj ministarki An Linde zamjerio što poziva Tursku da povuče trupe iz Sirije, i optužio Švedsku da podržava kurdske ekstremiste, kao i da ćuti zbog navodnog grčkog maltretiranja migranata što Grčka negira.

"Želim da vas pitam: uz čiji autoritet govorite Turskoj da se povuče iz Sirije ili upozoravate Tursku?", pitao je Čavušoglu.

"Ako ste toliko osjetljivi na ljudska prava, zašto jednom ne kritikujete Grčku?", pitao je on.

Linde je na prekor Čavušoglua odgovorila rekavši: "Ja sam vaša gošća. Ne bih ovdje vodila raspravu".

"Samo se nadam da će svi u Turskoj imati mogućnost da izraze svoje stavove iskreno kao i vi, ministre", rekla je ona Čavušogluu, što se tumači kao ukazivanje na stalno kritikovano stanje slobode govora u Turskoj i na zatvaranje desetina novinara i prokurdskih političara.