TEŠKE OPTUŽBE NA RAČUN SAVEZNIKA

Bijesni Erdogan: Uništićemo terorističku armiju koju SAD pokušava da stvori

"Država koju zovemo saveznikom, pokušava da stvori terorističku armiju na našoj granici...Oni to priznaju", naveo je Erdogan
62 pregleda 29 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.01.2018. 13:39h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je kazao da su Sjedinjene Američke Države pokušale da stvore "terorističku armiju" na granici Turske i Sirije.

On se zarekao da će to "uništiti u nastajanju" i naveo da se radi o treninzima sirijskih pograničnih snaga, koje uključuju i Kurde.

"Država koju zovemo saveznikom, pokušava da stvori terorističku armiju na našoj granici...Oni to priznaju", naveo je Erdogan.

Ankara smatra da je milicija Kurda u Siriji teroristička grupa i tvrde da su povezani sa kurdskim pobunjenicima koji se bore protiv turskih vlasti.

Bezbjednosne granične snage sirijskih Kurda bi trebalo da dostigne broj od 30.000 ljudi, od čega će pola činiti borci iz Sirijskih demokratskih snaga koje predvode Kurdi.

Koalicija koju predvodi SAD je regrutovala preko 200 novih kadeta za te snage da bi obezbjedili oblasti oslobođene od Islamske države i obezbjeđivaće sjevernu granicu sa Turskom i istočnu sa Irakom.