Nastaviće da podstiču kritički duh kod učenika

Širom Francuske održani protesti zbog ubistva profesora, prosvjetni radnici poručili da ih neće zastrašiti

7083 pregleda 5 komentar(a)
Skup na Trgu Republike u Parizu, Foto: Reuters
Skup na Trgu Republike u Parizu, Foto: Reuters

Francuski nastavnici poručili su juče da će nastaviti da podstiču „kritički duh“ kod svojih učenika otvarajući „teške teme“ nakon što je jedan islamski terorista ubio profesora koji je učenicima na času tokom diskusije o slobodi govora pokazao karikature proroka Muhameda.

Predstavnici sindikata prosvjetnih radnika sastali su se sa ministrom obrazovanja Žan Mišelom Blankerom i premijerom Žanom Kasteksom nakon ubistva 47-godišnjeg profesora istorije i geografije Samuela Patija. Uoči tog sastanka Žan Remiu Žirar, predsjednik sindikata profesora srednjih škola kazao je, kako prenosi „Gardijan“ da su prosvjetni radnici „zgranuti“ ali da ih neće zastrašiti.

„Užasavajuće je vidjeti da u Francuskoj 21. vijeka, nastavniku mogu otkinuti glavu na ulici zbog toga što je radio svoj posao“, kazao je Žirard.

„Nastavićemo da pričamo o slobodi govora. Ukoliko postoje teške teme, nastavićemo da podučavamo o njima. Pokušaćemo da ohrabrimo kritički duh naših učenika i da objasnimo da svako ima pravo da se ne slaže sa nečim“. Hiljade ljudi, uključujući političare, građanske aktiviste i prosvjetne radnike, okupile su se juče na skupovima širom Francuske u znak solidarnosti i prkosa zbog ubistva Patija.

Od Pariza do Liona, Marselja i Lila desetine hiljada ljudi mirno su se protestovale, uz povremene aplauze, odajući poštu ubijenom nastavniku minutom ćutanja i pjevanjem nacionalne himne. Premijer Žan Kasteks je prisustvovao skupu na Trgu Republike u Parizu zajedno sa ministrom Blankerom, izražavajući solidarnost nakon ubistva koje je šokiralo zemlju. „Nećete nas zastrašiti. Ne plašimo se. Nećete nas podjeliti. Mi smo Francuska“, objavio je Kasetks na Tviteru.

Okupljeni na jučerašnjim skupovima nosili su maske zbog pandemije koronavirusa i transparente na kojima je pisalo „ne totalitarizmu misli“, „ja sam profesor“, „ja sam Samuel“. Takođe su pjevali himnu i uzvikivali „sloboda izražavanja, sloboda učenja“.

Pojedini učesnici skupa su nosili i transparente na kojima je pisalo i „Ja sam Šarli“ u znak podsjećanja na satirični magazin “Šarli Ebdo”, čije su prostorije napadnute u masovnom ubistvu prije pet godina.

„Ovdje smo da odbranimo Republiku, vrijednosti republike: slobodu, jednakost, bratstvo i sekularizam. Osjećamo da je nacija ugrožena“, kazao je za Rojters 83-godišnji Pjer Furniju u Parizu.

Kamel Kabtane, reis u džamiji u Lionu, kazao je da je Pati samo „radio svoj posao“ i da je to radio na način „vrijedan poštovanja“. „Ovi teroristi nijesu religioozni ali koriste religiju kako bi dobili moć“, kazao je Kabtane za agenciju AFP.

Patija je ispred njegove škole u predgrađu Pariza ubio 18-godišnji napadač čečenskog porijekla rođen u Rusiji. Ubrzo nakon ubistva policija je usmtila napadača. Policija je u vezi sa ubistvom Patija uhapsila 11 osoba.

Četiri bliska rođaka napadača uhapšena su brzo nakon ubistva. Još petoro je privedeno kasnije uključujući i oca učenice u Patijevoj školi i njegovog piznanika koji je bio poznat obavještajnim službama. Deseta osoba je privedena kasno u subotu, a juče nijesu iznijeti detalji o jedanaestoj uhapšenoj osobi.

Pati je nakon predavanja na kojem je pokazao karikature proroka, prilikom čega je učenicima muslimanske vjeroispovjesti kazao da se ukoliko ih to vrijeđa okrenu ili napuste čas, bio meta agresivne kampanje na društvenim mrežama.

Kasteks je juče u intervjuu za „Žurnal du dimanš“ kazao da vlada radi na strategiji kako bi bolje zaštitila prosvjetne radnike od prijetnji.

„Ova tragedija pogađa svakog od nas jer je preko ovog nastavnika napadnuta Republika“, kazao je Kasteks.

Mnogi profesori kazali su da je ubistvo rezultat društvene klime u kojoj je postalo uobičajeno kritikovati profesora dok roditelji sve češće sebi daju za pravo da intervenišu.

„Mora nam se dozvoliti da radimo svoj posao“, kazao je jedan profesor za list „Mond“.

„Nijesu smjeli dozvoliti da dođe do ovoga - jer ja sada znam da me mogu ubiti zbog toga što radim svoj posao“, kazao je drugi prosvjetni radnik.

Čak i u zemlji koja se suočila sa nekim od najtežih terorističkih napada u Evropi proteklih osam godina, ubistvo u petak je šokantno po divljaštvu i izazvalo je veliki bijes i revolt širom Francuske.

Za Francusku, borba protiv terorizma i prevencija radikalizacije domaćih džihadista postala je ono što je predsjednik Emanuel Makron u petak opisao kao „egzistencijalnu bitku“.

Pariz je u stanju visoke pripravnosti posljednjih nedjelja nakon što je počelo suđenje 14 osoba osumnjičenim da su povezani sa napadom na “Šarli Ebdo”.

U znak obilježavanja početka suđenja “Šarli Ebdo” je ponovo objavio karikature proroka Muhameda, nakon čega je jedan 18-godišnji Pakistanac napao i ranio dvije osobe ispred redakcije lista.

Žan Fransoa Rikard, glavni tužilac za slučajeve terorizma, kazao je da je profesor Pati „ubijen zbog predavanja“ i da je to napad na princip slobode izražavanja.

„Ovo je drugi napad od kako je počelo suđenje za ‘Šarli Ebdo’ što pokazuje koliko je visok stepen terorističke prijetnje sa kojom se suočavamo“, kazao je Rikard.

Francuska izbacuje osumnjičene ekstremiste

Francuska se priprema da izbaci 231 stranog državljanina koji se nalaze na vladinoj listi za nadzor zbog sumnji da gaje ekstremistička vjerska ubjeđenja, prenio je juče radio Evropa 1.

Francusko ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je nadležno za deportaciju stranaca iz zemlje, juče nije komentarisalo ove navode. Međutim, poznato je da je centristička vlada predsjednika Emanuela Makrona pod pritiskom konzervativnih i desničarskih partija da zauzme oštriji stav prema stranim državljanima za koje se smatra da predstavljaju prijetnju za nacionalnu bezbjednost.

Bonus video: