Gradonačelnik Kopenhagena podnio ostavku zbog optužbi o seksualnom uznemiravanju

Pedesetdevetogodišnji Jensen se ranije izvinio dvijema ženama koje su ga optužile da ih je "dodirnuo na neprikladan način" 2012. i 2017, ali je tada rekao da namjerava da ostane na svom položaju

2978 pregleda 2 komentar(a)
Jensen, Foto: Reuters
Jensen, Foto: Reuters

Gradonačelnik Kopenhagena, Frank Jensen, optužen za seksualno uznemiravanje, podnio je danas ostavku na to i mjesto zamjenika šefa vladajuće Socijaldemokratske partije.

Pedesetdevetogodišnji Jensen se ranije izvinio dvijema ženama koje su ga optužile da ih je "dodirnuo na neprikladan način" 2012. i 2017, ali je tada rekao da namjerava da ostane na svom položaju.

Međutim, juče je zvaničnica ogranka mladih u Socijaldemokratskoj stranci rekla za lokalni dnevnik da ju je još osam osoba obavijestilo da ih je gradonačelnik ili uznemiravao ili su bile svjedoci uznemiravanja.

Jensen, gradonačelnik od 2010, tokom vikenda je dobio podršku svoje stranke, ali je danas ipak podnio ostavku.

"To će baciti sjenku na sav politički rad koji želim da radim, i zato sam odlučio da podnesem ostavku na mjesto gradonačelnika... Time dajem dovoljno vremena mojoj stranci da nađe moju zamjenu prije narednih lokalnih izbora", rekao je on novinarima.

On je takođe podnio ostavku na mjesto zamjenika šefa vladajuće Socijaldemokratske stranke u Danskoj, na kojem je bio od 2015. godine.

Socijaldemokratska premijerka Mete Fredriksen danas je "pozvala na promjenu mentaliteta".

"Uznemiravanje i napadi ne mogu se braniti. Zajedno treba da stvorimo kulturu gdje je to neprihvatljivo", napisala je ona u saopštenju.

Posljednjih nedjelja hiljade žena su ukazale na slučajeve seksualnog uznemiravanja i neprimjerenog ponašanja u Danskoj koja se smatra uzorom po jednakosti polova.

Početkom oktobra Morten Estergard, šef Socijalno-liberalne stranke, samoproglašeni uzor u borbi protiv seksizma, podnio je ostavku što je bio neuspio pokušaj skrivanja da je uznemirio jednu koleginicu stavljajući joj ruku na butinu prije desetak godina.

U jeku pokreta "I ja" (MeToo) 2017. godiine, više žena ukazalo je na uznemiravanje posebno u oblasti kulture u Danskoj, ali pokret tada tamo nije uzeo maha.

To pitanje ponovo je došlo u centar pažnje krajem avgusta, kada je popularna TV-voditeljka Sofi Linde iznenadila javnost kada je tokom prenosa pričala o događaju da joj je prije više od 12 godina jedan zvaničnik televizije koga nije imenovala nudio seks, dodajući da može da joj uništi karijeru ako to ne prihvati.

Bonus video: