Španski premijer priprema novo vanredno stanje kako bi se suzbio koronavirus

Španska vlada je već dva puta proglasila vanredno stanje za vrijeme pandemije

2960 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Beta/AP
Ilustracija, Foto: Beta/AP

Španski premijer Pedro Sančez sazvao je vanrednu sJednicu vlade da pripremi novo vanredno stanje, da bi se zaustavio ponovni rast koronavirusa. Time bi se omogućilo vladi da uvede policijski čas i druge restrikcije širom zemlje.

Sančezova vlada je kasno sinoć saopštila da se većina španskih regionalnih vođa složilo oko novog vanrednog stanja, i na današnjem sastanku treba da se razmotre uslovi. Vanredno stanje daje nacionalnoj vladi vanredna ovlašćenja, uključujući i mogućnost da privremeno ograniči osnovne slobode garantovane španskim ustavom, kao što je sloboda kretanja.

Španska vlada je već dva puta proglasila vanredno stanje za vrijeme pandemije. Prvo je bilo u martu kada su primijenjene stroge mjere zatvaranja širom zemlje, zatvorene prodavnice i regrutovana privatna industrija za borbu protiv virusa. To stanje je ukinuto u junu kada se smanjila stopa zaraze.

Drugo je stupilo na dvije nedelje u Madridu i okolini da primora regionalne vođe da uvedu stanovnicima ograničenja za putovanja da bi se usporilo širenje zaraze u kome nove infekcije eksponencijalno rastu. Ta mjera je bila na snazi do juče.

Španski ministar zdravlja Salvador Ilja rekao je da njegovo ministarstvo i regionalni zdravstveni zvaničnici razmatraju kako da primijene noćni policijski čas, možda kao onaj uveden u gradovima Francuske od 21 sat. Vanredno stanje bi olakšalo vlastima da brzo djeluju i da ne moraju da dobiju odobrenje za restrikcije od sudije.

Državni zvaničnici na svim nivoima vlasti nevoljni su da uvedu još jednu totalnu izolaciju i zatvaranje industrije, s obzirom na slabost španske privrede koja je ušla u recesiju i na nezaposlenost koja je naglo skočila poslednjih mjeseci.

Španija je ove nedelje postala prva evropska zemlja koja je prešla milion zvanično prijavljenih slučajeva kovida-19, a zatim je i Francuska prešla taj crni međaš.

Sančez je priznao u petak da bi ta cifra mogla da bude više od tri miliona zaraženih zbog praznina u testiranju i drugih faktora. Španija je u petak prijavila gotovo 20.000 novoobolelih u jednom danu i 231 umrlog.

Bonus video: