bolnice i druge zdravstvene ustanove će biti preopterećene

Figaro: Francuski ljekari traže duži policijski čas i karantin tokom vikenda

"Situacija je ozbiljna i nije vrijeme za uvođenje djelimičnih mjera. Tražimo da policijski čas počne u 19.00 i da subotom i nedjeljom bude uveden karantin", navela je unija

3341 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Unija francuskih ljekara i zdravstvenih radnika iz centralno-istočnog regiona Overnja-Rona-Alpi zatražila je od vlasti u Parizu da policijski čas umjesto u 21.00 počne ranije, u 19.00, i da tokom vikenda bude uveden karantin cijelom stanovništvu, prenio je danas pariski list Figaro.

"Situacija je ozbiljna i nije vrijeme za uvođenje djelimičnih mjera. Tražimo da policijski čas počne u 19.00 i da subotom i nedjeljom bude uveden karantin", navela je unija koja broji oko 13.500 ljekara tog područja Francuske koji je veoma pogođen koronavirusom.

Ljekari su pozvali vlasti da uvedu strože mere. "Ako se ne zaustavi širenje epidemije, katasrofa će biti ljudska, a onda ekonomska i socijalna", upozorila je ta organizacija.

Unija je ocijenila da će sa nastavkom od više od 41.000 zaraženih na dnevnom nivou, bolnice i druge zdravstvene ustanove biti preopterećene, a to će ugroziti i zdravlje pacijenata koji boluju od drugih bolesti.

Francuski premijer Žan Kasteks u petak je izjavio da se proširuju područja u kojima se uvodi policijski čas od 21.00 do 6.00 i da od subote obuhvata dvije trećine stanovništva, odnosno 46 miliona građana.