RUSKI MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA U ATINI

Lavrov o sporu Grčka-Turska: Sve treba rješavati u skladu s međunarodnim pravom i dijalogom

Grčki ministar inostranih poslova Nikos Dendias je rekao novinarima da je "zajednički imenitelj" u pitanjima o kojima je razgovarao s Lavrovom bila "destabilizujuća uloga Turske, njeni neo-osmanski, ekspanzionistički pogledi"

2217 pregleda 0 komentar(a)
Lavrov u Atini, Foto: Reuters
Lavrov u Atini, Foto: Reuters

Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov koji je danas u posjeti Grčkoj, rekao je povodom njenog spora s Turskom o razgraničenju u Sredozemnom moru i prava na eksploataciju gasa i nafte da sve sporove u regionu treba "rešavati u skladu sa međunarodnim pravom" i dijalogom.

Mada se s tim i Grčka i Turska slažu u načelu što su više puta izjavile, Grčka je rekla da ne može razgovarati s Ankarom sve dok ona nastavlja potragu za rezervama energenata u oblastima za koje Grčka tvrdi da su njena.

Grčki ministar inostranih poslova Nikos Dendias je rekao novinarima da je "zajednički imenitelj" u pitanjima o kojima je razgovarao s Lavrovom bila "destabilizujuća uloga Turske, njeni neo-osmanski, ekspanzionistički pogledi".

Povodom nove namjere Turske za istraživanje u području za koje Atina kaže da je u grčkom dijelu epikontinentalnog pojasa, Dendias je poslije sastanka s Lavrovom rekao da je "očigledno da Turska ulaže u eskalaciju tenzija".

On je prenio da je svom ruskom kolegi "jasno stavio do znanja da je Grčka spremna na sve nepredviđene slučajeve i da nema drugog izbora osim da brani svoj suverenitet i svoja suverena prava".

Dendias je rekao da je u razgovoru s Lavrovom pokrenuo i pitanje prodaje ruskog oružja Turskoj.

Grčki ministar je rekao da je Lavrovu izrazio i zabrinutost zbog "posebno negativne uloge Turske" koja nastoji da potkopa uspjehe u suzbijanju grupe Islamska država, i optužio Tursku da je postala "turistička agencija za džihadiste koji se prevoze u razna problematična područja u regionu".

Turska je optužena da sirijskim plaćenicima jača strane koje podržava u sukobima u Libiji i Nagorno-Karabahu.