Bugarska će blokirati pregovore EU sa Skopljem

Ako Sofija blokira početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom, isto mora da uradi i sa Albanijom, s obzirom na zvaničan bugarski stav da dvije zemlje treba istovremeno da idu ka EU

1932 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Skoplja, Foto: Shutterstock.com
Detalj iz Skoplja, Foto: Shutterstock.com

Bugarska ne može da odobri pregovarački okvir za Sjevernu Makedoniju u sadašnjem obliku, rekla je bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva.

Pregovarački okvir će biti na dnevnom redu Savjeta za opšte poslove 10. novembra a lideri EU će na decembarskom samitu odlučiti da li će pokrenuti pregovore o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Bugarska prijeti vetom zbog onoga što smatra antibugarskom kampanjom u sjevernomakedonskim medijima i nedostatka volje da se dođe do sporazuma o pitanjima poput zajedničke istorije, prenio je danas Euraktiv Bugarska.

"Problem je što se, prema našem mišljenju, Ugovor o prijateljstvu, dobrosusedskim odnosima i saradnji izmedju Bugarske i Sjeverne Makedonije ne sprovodi savjesno", rekla je juče Zaharieva novinarima.

Tim ugovorom, potpisanim u avgustu 2017, predviđeno je formiranje komisije sastavljene od naučnika iz obe zemlje koji će raditi na usaglašavanju zajedničke istorije.

Prema izvještajima, na tom planu nije ostvaren napredak.

Zaharieva je dodala da, uprkos brojnim spekulacijama u makedonskim medijima, Bugarska nije željela ustavne promjene, niti je imala nove zahtjeve.

Ako Sofija blokira početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom, isto mora da uradi i sa Albanijom, s obzirom na zvaničan bugarski stav da dvije zemlje treba istovremeno da idu ka EU.

Sporazum iz Prespe između Grčke i Sjeverne Makedonije o promjeni imena zemlje, kao i Ugovor o prijateljstvu Sofije i Skoplja, treba da se i dalje sprovode u "dobroj vjeri", rekao je ranije ovog mjeseca za EURACTIV jedan portparol EU.

Bonus video: