pregovaraju sa kinom i rusijom

Orban: Vakcina protiv korone dolazi u Mađarsku do januara

Još uvijek nema vakcina protiv koronavirusa, iako se širom svijeta razvija oko 200 njih, a rezultati posljednjih faza ispitivanja za prve od njih očekuju se do kraja 2020.

3325 pregleda 0 komentar(a)
Orban, Foto: Savo Prelević
Orban, Foto: Savo Prelević

Prva pošiljka vakcine protiv koronavirusa doći će u Mađarsku krajem decembra ili početkom januara, najavio je u petak mađarski premijer Viktor Orban.

On je izjavio za državni radio da vlada pregovara o vakcini i s Kinom i Rusijom, što bi omogućilo da Mađarskoj budu dostupne dvije ili tri vakcine u proljeće. Zemlja će vjerovatno moći da "proglasi pobjedu nad pandemijom" u aprilu iduće godine.

Još uvijek nema vakcina protiv koronavirusa, iako se širom svijeta razvija oko 200 njih, a rezultati posljednjih faza ispitivanja za prve od njih očekuju se do kraja 2020.

Orbanova vlada nije ograničila masovna okupljanja, škole normalno rade, a trgovine su otvorene. Na fudbalskim utakmicama dopušteno je prisustvo publike, podsjeća Hina.

Orban je rekao za radio da će od ponedjeljka strogo kažnjavati one koji krše pravila o nošenju maski i da će vlasti zatvoriti restorane i trgovine ako bude potrebno.

"Smatram da je ključno poštovanje postojećih pravila... i da se maske moraju nositi", istakao je premijer dodavši da ima dovoljno bolničkih kreveta i respiratora za oboljele od Kovida-19.

Ljekarska komora tražila strože mjere, vlada odbila

Mađarska ljekarska komora pozvala je u utorak vladu da ograniči radno vrijeme restorana i ponovo odredi posebne sate za odlazak starijih građana u trgovine dok broj zaraženih i hospitalizovanih raste.

Vlada nije poslušala te predloge. Orban želi da izbjegne novi "lokdaun" nakon što je onaj proljetos imao velike posljedice za ekonomije.

U četvrtak je broj slučajeva koronavirusa u Mađarskoj porastao na 68.127, a još 56 ljudi je umrlo, tako da je broj mrtvih sada 1634. U bolnicama je 3197 oboljelih od Kovida-19.