U Sloveniji 2.025 novozaraženih i 29 umrlih za 24 sata

"Slijedi još nekoliko mjeseci nesigurnosti i stanje u bolnicama je još uvijek ozbiljno, ali mjere daju rezultat", kazao je Kacin

1324 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U Sloveniji je u protekla 24 sata potvrđeno 2.025 novih zaraza koronavirusom, a umrlo je još 29 oboljelih od kovida-19, što je najviše do sada, ali je predstavnik vlade izrazio optimizam da se drugi talas epidemije smiruje jer opada reprodukcioni broj širenja zaraze.

Portparol slovenačke valde za kovid-19 Jelko Kacin je rekao da je procenat potvrđenih zaraza i dalje velik, juče je iznosio 32 odsto, ali da ohrabruje što se reprodukcioni broj, koji govori koliko jedan oboljeli zarazi drugih ljudi, smanjuje iz dana u dan i sada je 1,14, prenijela je Hina.

Kacin je međutim naglasio da to ne smije biti signal za opuštanje jer se djelimična normalizacija stanja i relaksacija mjera mogu očekivati u drugoj polovini decembra, a do tada, kako je ocijenio, slijedi najmanje mjesec dana borbe s koronavirusom i pridržavanja mjera kojih se moraju pridržavati svi.

"Slijedi još nekoliko mjeseci nesigurnosti i stanje u bolnicama je još uvijek ozbiljno, ali mjere daju rezultat", kazao je Kacin.

Prema podacima ministarstva zdravstva, ukupan broj zaraza od početka epidemije povećao se na 39.408, ukupna broj umrlih je 441, a ktivnih slučajeva je 23.417. Hospitalizovano je 979 pacijenata primljenih zbog kovida-19, od čega ih je 158 na intenzivnim odjeljenjima.

Bonus video: