Džonson: Novi karantin u Engleskoj do 2. decembra

Britanski premijer je izrazio nadu da će posle ukinutog karantina zemlja ponovo funkcionisati sa otvaranjem preduzeća i prodavnica uoči Božića

6163 pregleda 0 komentar(a)
Boris Džonson, Foto: Shutterstock
Boris Džonson, Foto: Shutterstock

Novi karantin stanovništva koji od sjutra stupa na snagu u Engleskoj zbog epidemije koronavirusa, "automatski" će biti završen 2. decembra, izjavio je britanski Boris Džonson.

"Te jesenje mjere u sklopu borbe protiv porasta broja zaraženih koronavirusa automatski se završavaju 2. decembra", rekao je Džonson u Predstavničkom domu parlamenta u kojem mnogi članovi vladajuće Konzervativne stranke ne gledaju blagonaklono taj drugi karantin.

Britanski premijer je izrazio nadu da će posle ukinutog karantina zemlja ponovo funkcionisati sa otvaranjem preduzeća i prodavnica uoči Božića.

"Ali je za to potrebno da svako od nas uloži napore kako bi se smanjio porast oboljelih od koronavirusa. Apsolutno ne sumnjam da to možemo da postignemo", dodao je Džonson.

Za razliku od prethodnog karantina, škole, univerziteti, gradilišta i proizvodnja će nastaviti da rade. Kafei i restorani će moći da nude samo hranu i piće za poneti, sve prodavnice od sekundarnog značaja će biti zatvorene, a ljudi će moći da napuštaju kuće iz veoma ograničenog broja razloga, među kojima je i fizička aktivnost.

Džonson je ranije izrazio nadu da će niz regionalnih mjera biti dovoljan za obuzdavanje virusa, ali su naučnici koji savetuju vladu prognozirali da će trenutnim tempom kapaciteti bolnica uskoro biti potpuno popunjeni.

Broj zaraženih koronavirusom u Velikoj Britaniji je prešao jedan milion.

Bonus video: