Makron: Evropskim zemljama potreban brz i koordinisan odgovor na terorizam

Makron je ocijenio da taj odgovor treba posebno da se odnosi na "razvoj zajedničkih baza podataka, razmjenu informacija i jačanje kaznene politike", kao i na "potpunu i strogu primjenu" postojećih mjera

12185 pregleda 2 komentar(a)
Makron, Foto: Shutterstock
Makron, Foto: Shutterstock

Evropskim zemljama je potreban "brz i koordinisani" odgovor kako bi se suočile sa terorističkom prijetnjom, izjavio je francuski predsjednik Emanuel Makron na onlajn mini samitu Evropske unije organizovanom posle napada u Francuskoj i Austriji.

Makron je ocijenio da taj odgovor treba posebno da se odnosi na "razvoj zajedničkih baza podataka, razmjenu informacija i jačanje kaznene politike", kao i na "potpunu i strogu primjenu" postojećih mjera.

Na video sastanku pored Makrona učestvovali su i austrijski kancelar Sebastijan Kurc, njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Učesnici su govorili o borbi protiv terorističke propagande i govora mržnje na internetu.

"Internet je prostor slobode, naše društvene mreže takođe, ali ta sloboda postoji samo ako postoji bezbjednost i ako nije utočište onih koji podrivaju naše vrijednosti ili žele da indoktriniraju druge mračnim ideologijama", rekao je Makron.

Sastanak je organizovan nedelju dana posle napada u Beču, i ranijih napada u Nici i Parizu.

Makron, kojem su takođe pretili džihadisti, želi da mobiliše Evropu protiv islamističkog terorizma i planira da 10. decembra Evropskom savjetu predstavi prve predloge o tome.

Kancelarka Merkel je na sastanku rekla da to nije borba islama protiv hrišćanstva, već potreba za modelom demokratskog društva u borbi protiv terorizma i antidemokratskog ponašanja.

Kurc je pomenuo strane džihadiste u Siriji i Iraku koji su se vratili svojim matičnim zemaljama ili su u zatvoru.

"Neki od njih su već pušteni, a tužna istina je ta da će mnogi od njih biti pušteni u narednih nekoliko godina. Oni su tempirane bombe i ako želimo da se zaštiti sva naša sloboda, treba da se ograniči sloboda tim ljudima", dodao je austrijski kancelar.

Bonus video: