SZO će preporučiti rusku vakcinu?

Svjetska zdravstvena organizacija pregovara sa institutom koji je proizveo „Sputnjik V“

28581 pregleda 303 reakcija 23 komentar(a)
: Još je rano za opuštanje: iz doma za stare u Italiji, Foto: Reuters
: Još je rano za opuštanje: iz doma za stare u Italiji, Foto: Reuters

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pregovara sa ruskim institutom koji je proizveo vakcinu „Sputnjik V“ protiv kovida-19, o mogućnosti da bude uvrštena na spisak za upotrebu u vanrednim zdravstvenim okolnostima, saopštila je juče ta agencija UN.

Rusija je u srijedu saopštila da je „Sputnjik V“ 92 odsto efikasan u zaštiti od kovida-19, prema rezultatima preliminarnih ispitivanja.

SZO je u saopštenju poslatom agenciji Rojters navela: „SZO je u kontaktu sa Istraživačkim institutom za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja”, koji je izrazio interesovanje da se prijavi za uvrštavanje na spisak SZO za vanrednu upotrebu.

„Očekujemo podatke o njihovom kandidatu za vakcinu ‘Sputnjik V’. Ako proizvod predat na procjenu ispuni kriterijume za uvrštavanje na spisak, SZO će objaviti rezultate“, navedeno je u saopštenju.

Ako bi uvrstila vakcinu na listu, SZO bi praktično svojim članicama preporučila njenu upotrebu. Taj postupak skraćuje proceduru kojom se novi i neodobreni proizvodi mogu koristiti u vanrednim situacijama.

Evropa da stisne zube još nekoliko mjeseci

Evropski zvaničnici su juče upozorili da mjere protiv širenja koronavirusa moraju ostati na snazi uprkos nadama da vakcine mogu staviti pandemiju pod kontrolu.

Objava kompanije “Fajzer” ove nedjelje o potencijalno efikasnoj vakcini podstakla je optimizam da se nazire kraj krize.

Međutim, Francuska i SZO su pozvale građane da se i dalje pridržavaju mjera zaključavanja pošto je postalo jasno da nove vakcine neće doći dovoljno brzo za mnoge oboljele od kovida i za ugrožene ekonomije.

„Ovo definitivno nije trenutak da se opustimo“, izjavio je francuski premijer Žan Kasteks. On je najavio uvođenje dodatnih mjera ako se situacija pogorša narednih dana.

“Fajzer” i njemački partner “Biontek” planiraju da proizvedu 50 miliona doza ove godine ako vakcina bude odobrena na vrijeme, ali ona neće biti široko dostupna prije 2021. To znači da će preopterećeni zdravstveni sistemi do tada morati da se snalaze.

U Italiji, koja ima više od milon zaraženih, i Njemačkoj, zvaničnici su kazali da će za povratak u normalu biti potrebno vrijeme.

„Zaista moramo stisnuti zube još nekoliko mjeseci. Nažalost, proći će neko vrijeme dok se vakcinišu svi koji to žele“, rekao je Lotar Viler, šef njemačkog Instituta “Robert Koh” za zarazne bolesti.

Koliko je teška situacija u Italiji, naglasio je snimak na društvenim mrežama na kojem je prikazan leš u toaletu jedne bolnice. Mediji su objavili da je taj pacijent preminuo dok je čekao testiranje.

Obeshrabrujući ekonomski podaci

Kako je splasnula euforija povodom “Fajzerove” objave, vrijednost evropskih akcija je ponovo pala na najniži nivo za osam mjeseci. Obeshrabrujući ekonomski podaci iz Britanije su pojačali sumnje u oporavak od brutalnog pada nakon prve faze zaključavanja, prenio je Rojters. Dok kriza i dalje hara i broj nezaposlenih raste, opala je podrška javnosti mjerama protiv kovida. Šef SZO Tedros Adanom Gebrejesus rekao je da je vakcina hitno potrebna, ali da Evropa ne može priuštiti da se osloni na nade u novi lijek.

„Možda smo se umorili od kovida-19, ali on nije od nas“, rekao je Tedros. „Evropske države se muče, ali se virus nije značajnije promijenio, niti mjere za njegovo zaustavljanje“.

Bonus video: