bivša premijerka

Proevropska kandidatkinja Maja Sandu pobijedila na predsjedničkim izborima u Moldaviji

Sandu, koja obećava bespoštednu borbu protiv korupcije, na 99,07 prebrojanih glasova je osvojila 57, a odlazeći proruski predsjednik Igor Dodon 43 odsto glasova

2312 pregleda 1 komentar(a)
Sandu, Foto: Reuters
Sandu, Foto: Reuters

Bivša premijerka Maja Sandu, koja zastupa proevropsku politiku, pobijedila je u drugom krugu predsjedničkih izbora u Moldaviji, daleko premašivši broj glasova svog protivkandidata, dosadašnjeg predsjednika Igora Dodona, pokazuju zvanični podaci poslije prebrojanih preko 99 odsto glasova.

Sandu, koja obećava bespoštednu borbu protiv korupcije, na 99,07 prebrojanih glasova je osvojila 57, a odlazeći proruski predsjednik Igor Dodon 43 odsto, prema podacima objavljenim noćas na sajtu Centralne izborne komisije.

Sandu je od juna do novembra 2019. bila premijerka Moldavije, dok je Dodon nije istisnuo nakon što se neuspješno odupirala njegovim naporima da Kancelariju glavnog tužioca stavi pod predsjedničku kontrolu.

Dodon je na izborima 2016. pobijedio Sandu u drugom krugu dobivši oko pet odsto glasova više nego ona.

Moldavija je najsiromašnija evropska zemlja i podijeljena je između onih koji podržavaju veze sa Rusijom i onih koji zagovaraju saradnju sa Evropskom unijom, i posebno, susjednom Rumunijom.

Preporučujemo za Vas