poručio da su spremni da nastave razgovore sa sjevernom makedonijom

Borisov: Naša pozicija nije pozicija tvrdoglavosti ili pozicija da zaustavimo naše prijatelje

"Bili smo izuzetno dobranamjerni, izuzetno zabrinuti i u razgovorima s njima smo veoma pažljivo rekli dokle mogu da idu naši kompromisi. Čak smo i formirali takozvanu Istorijsku komisiju. Nažalost, naši prijatelji u Skoplju nisu pokazali nikavu angažovanost u toj sferi. Mislili su da bi pritiskom i lobiranjem mogli da natjeraju Bugarsku da promijeni stav"

6604 pregleda 3 komentar(a)
Borisov, Foto: Shutterstock
Borisov, Foto: Shutterstock

Premijer Bojko Borisov je danas izjavio da je Bugarska spremna da nastavi razgovore sa Sjevernom Makedonijom o rješavanju spornih pitanja, pošto je Sofija u EU spriječila usvajanje pregovračkog okvira za Skoplje.

"Da, spremni smo da produžimo razgovore. Naša pozicija nije pozicija tvrdoglavosti ili pozicija da zaustavimo naše prijatelje", rekao je on, ističući da je potrebno da susjedna zemlja ispuni obeveze iz Dogovora o dobrususjedstvu i prijateljstvu.

Kako je prenijela bugarska agencija Bgnes (bgnesagency.com), Borisov je istakao da je održano više desetina sastanaka, uključujući vicepremije Ekaterine Zaharove i Krasimora Karakačanova "u potrazi za kompromisom, kako Bugarska ne bi bila ta koja će kazati 'Ne!' za početak pregovora sada".

"Bili smo izuzetno dobranamjerni, izuzetno zabrinuti i u razgovorima s njima smo veoma pažljivo rekli dokle mogu da idu naši kompromisi. Čak smo i formirali takozvanu Istorijsku komisiju. Nažalost, naši prijatelji u Skoplju nisu pokazali nikavu angažovanost u toj sferi. Mislili su da bi pritiskom i lobiranjem mogli da natjeraju Bugarsku da promijeni stav", rekao je bugarski premijer.

Borisov je podsjetio da je Bugarska podržala prijem Sjeverne Makdonije u NATO, i istakao da ona najviše želi da njeni susjedi iz Sjeverne Makdonije i prijatelji s cijelog Zapadnog Balkana uđu u EU.

Preporučujemo za Vas