NEMA INDICIJA DA JE U PITANJU TERORISTIČKI NAPAD

Jugoslovensku vezu pominju povodom eksplozije u Stokholmu

Stanica metroa je zatvorena dok su stručnjaci na licu mjesta da bi provjerili da li ima još eksplozivnih sredstava u blizini
69 pregleda 1 komentar(a)
Stokholm, Foto: Shutterstock
Stokholm, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.02.2019. 17:48h

Povodom eksplozije kod jedne stanice metroa u glavnom gradu Švedske, Stokholmu, u kojoj je danas jedan 60-godišnjak poginuo, a 45-godišnja žena je ranjena, novinske agencije AFP i AP pominju "jugoslovensku vezu".

Eksplozija se dogodila kada je muškarac podigao sa ulice predmet za sada zvanično neutvrđene vrste, saopštila je policija koja je odbacila mogućnost terorizma.

Dnevne novine "Ekpresen" i "Aftonbladet" vjeruju da je to bila ručna bomba, ali policijski tehničari to tek treba da potvrde.

Stanovnik tog dijela Stokholma Milorad Jenčić je rekao za AFP da je tu bilo "incidenata devedesetih godina i početkom 2000-ih, bilo je vrlo nasilnih bandi", a potom se stanje smirilo.

Kako odmah potom piše AFP, "po izvještaju švedske policije objavljenom prošle godine, Švedska je evropska zemlja u kojoj kriminalne bande sve više koriste ručne bome, često iz rezervi iz bivše Jugoslavije".

Tako je avgusta 2016. godine, jedan osmogodišnji dječak poginuo od ručne bombe bačene u stan u gradu Getebrogu. Izgledalo je da je to bio napad na nekog ko tu živi, radi "namirenja računa".

Po agenciji AP, par koji je danas nastradao od eksplozije - on je poginuo, a ona je ranjena, bili su biciklisti koji su zastali kada je on ugledao nešto na ulici i podigao da vidi šta je.

AP piše da je policija rekla da, po ranama i ostacima na ulici, taj predmet "može biti ručna bomba, vjerovatno stara".

"Sumnjamo da je to neka vrsta ručne bombe", rekao je Lars Alvarsjo, šef policijskog okruga za jug Štokholma, za švedski Radio SVT.

Alvarsjo je, nastavlja AP, rekao da je "švedska policija na žalost primijetila porast upotrebe ručnih granata među bandama" poslednjih nekoliko godina i to u nekoliko nasilnih incidenta u tri najveća grada Švedske - Stokholmu, Goteborgu i Malmeu.

"Veliki broj ilegalnih ručnih bombi nađenih u Švedskoj je uvezen iz bivših jugoslovenskih zemalja, rekao je Alvarsjo", šef policijskog okruga za jug Štokholma, prenijela je agencija AP.