Četvrtina Italijana vjeruje u teorije zavjere o koronavirusu: Laboratorija, kontrola ljudi, Kinezi, mafija...

Protiv koronavirusa bi se vakcinisalo 44 odsto ispitanika, a 26 odsto samo ako je vakcina obavezna

6723 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Jedna četvrtina Italijana vjeruje u teorije zavere koje se odnose na epidemiju koronavirusa, navodi se u jednoj danas objavljenoj anketi.

Među najpopularnijim teorijama zavjere su da je virus stvoren u laboratoriji kako bi promijenio globalnu ravnotežu stanovništva ili da virus uopšte ne postoji već je izmišljen kao izgovor za kontrolu ljudi.

Oko 20 odsto Italijana vjeruje da je virus stvoren u laboratoriji i da je namjerno proširen da bi promijenio globalnu ravnotežu, dok pet odsto vjeruje da virus uopšte ne postoji, ali se koristi za kontrolu ljudi i ekonomije, utvrđeno je anketom grupe SWG, prenose italijanski mediji.

Među onima koji vjeruju u teorije zavjere, 33 odsto misli da su virus stvorili Kinezi, 21 odsto da su to multinacionalne mreže koje žele da se obogate, a 20 odsto da je virus stvorila svjetska elita da bi uspostavila "zdravstvenu diktaturu".

Oko 16 odsto opet misli da je virus djelo mafije koja želi da se obogati i poveća svoju moć.

Protiv koronavirusa bi se vakcinisalo 44 odsto ispitanika, a 26 odsto samo ako je vakcina obavezna.

Oko 11 odsto je navelo da se ne bi vakcinisalo ni kada bi to bilo obavezno, a 19 odsto je neodlučno.

Ispitanici su bili veoma kritični prema mladima smatrajući da su oni glavni prenosioci koronavirusa.

Oko 71 odsto je u anketi navelo da se donekle ili u potpunosti slaže sa sljedećom rečenicom: "Današnja omladina je rasla u blagostanju, sve im je dato, a u vrijeme koronavirusa nisu voljni na bilo kakvo žrtvovanje za opšte dobro".

Italija, prva zemlja u Evropi koja je pogođena koronavirusom u februaru, u ponedjeljak je premašila broj od 50.000 mrtvih, dok je više od 1,4 miliona njenih stanovnika inficirano.

Bonus video: