PORUČIO NAKON SASTANKA SA MAKRONOM

Erdogan: Umorili smo se od čekanja, nećemo moliti EU za članstvo

Francuski lider je, nakon sastanka, poručio kako "treba prestati s dvoličnom praksom u odnosima između Evropske unije i Turske" i kazao da Francuska želi da Turska i turski narod u budućnosti budu u Evropi
56 pregleda 3 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Emanuel Makron, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.01.2018. 19:05h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan se nakon sastanka s francuskim kolegom Emanuelom Makronom u Parizu osvrnuo na proces članstva njegove zemlje u Evropsku uniju, poručivši kako Turska nema namjeru moliti da bude primljena.

Tokom napete zajedničke konferencije za medije Makron je odgovorio da nedavni razvoj situacije u Turskoj ne dozvoljava napredak u procesu evropskih integracija, na šta je Erdogan kazao da se Turska umorila od čekanja na članstvo u EU, piše portal Klix.

"Ovo nas ozbiljno iscrpljuje. Možda će nas to primorati da donesemo konačnu odluku", rekao je turski lider bez preciziranja kakva bi to odluka mogla da bude.

Dodao je da ga proces ulaska u EU u ozbiljnoj mjeri zamara, kao što zamara i turski narod.

"Možda će nas to odvesti do određene odluke, no nemamo namjeru stalno ponavljati pitanje: 'Hoćete li nas napokon primiti?'", kazao je Erdogan.

Sastanak je, navodno, imao za cilj poboljšanje odnosa Turske sa Evropskom unijom, nakon neuspjelog državnog udara 2016. godine, koji su doveli do napada na hiljade navodnih disidenta, koje su osudili lideri EU.

Makron je takođe izrazio zabrinutost zbog sudbina profesora, studenata i novinara koji su bili izloženi napadima, od kojih su neki još uvijek zatvoreni.

"Naše demokratije moraju biti jake u borbi protiv terorizma... Ali istovremeno, naše demokratije moraju u potpunosti da zaštite vladavinu prava", rekao je Makron.

Makron je, nakon sastanka, poručio kako "treba prestati s dvoličnom praksom u odnosima između Evropske unije i Turske".

Kazao je da Francuska želi da Turska i turski narod u budućnosti budu u Evropi.

"Francuska želi da budućnost Turske i turskog naroda treba da bude u Evropi", naveo je Makron.

Erdogan je rekao da potpisivanje Sporazuma o vazduhoplovnom odbrambenom sistemu s francusko-italijanskim konzorcijumom Eurosamom predstavlja vrlo važan korak.

"Ovdje smo danas s konzorcijumom Eurosam potpisali Sporazum o vazduhoplovnom odbrambenom sistemu, koji predstavlja vrlo važan korak. Ovim smo postigli trilateralni sporazum, koji uključuje i Italiju, takođe članicu NATO-a. Nakon ovog momenta potrebno je brzo djelovati i brzo preći na proces proizvodnje", kazao je Erdogan.