Demeter nazvao Soroša "liberalnim firerom" i napisao je da njegova Evropa "gasna komora"

Demeter je objavio saopštenje u kojem navodi da će povući članak, navodeći da su njegovi kritičari u pravu kada kažu da „poređenje sa nacistima može nenamjerno povrijediti uspomene na žrtve“

7214 pregleda 6 komentar(a)
Soroš je godinama u sukobu sa Orbanovom vladom, Foto: Reuters
Soroš je godinama u sukobu sa Orbanovom vladom, Foto: Reuters

Najveća mađarska opoziciona partija pridružila se juče pozivima da premijer Viktor Orban smijeni direktora državnog muzeja zbog njegovih ekstemnih antisemitskih komentara u kojima je uporedio američkog finansijera Džordža Soroša sa Adolfom Hitlerom.

Nacionalista Orban već duže vrijeme je u sukobu sa Sorošem, mađarskim Jevrejinom koji je emigrirao nakon Drugog svjetskog rata, u okviru njegove kampanje protiv imigracije.

Orban optužuje Brisel da pod uticajem Soroša pokušava da primora Mađarsku da prihvati migrante.

U kolumni objavljenoj u subotu Silard Demeter, direktor Petofi muzeja i komesar za kulturu u Orbanovoj vladi, nazvao je Soroša „liberalnim firerom“ i napisao da je Evropa Sorošova „gasna komora“ sa „otrovnim gasom“ koji potiče iz kapsule multikulturalnog otvorenog društva.

Demeter je juče objavio saopštenje u kojem navodi da će povući članak, navodeći da su njegovi kritičari u pravu kada kažu da „poređenje sa nacistima može nenamjerno povrijediti uspomene na žrtve“.

Ranije, udruženja mađarskih Jevreja nazvali su njegovu kolumnu „neoprostivom“ i „ružnom provokacijom“.

Glavna ljevičarska opoziciona partija, Demokratska koalicija, zatražila je hitnu smjenu Demetera.

„Demokratska koalicija očekuje od vlade da od danas Silard Demeter bude nezaposlen. Čovjeku poput njega nema mjesta u javnom životu, ne samo u jednoj evropskoj zemlji negi ni bilo gdje u svijetu“, navodi se u saopštenju. Komentarišući spor oko budžeta između Poljske i Mađarske sa jedne strane i Evropske unije sa druge, Demeter je kazao da su Poljaci i Mađari „novi Jevreji“ koji su na meti liberala koju pokušavaju da ih izbace iz bloka.

Poljska i Mađarska su saopštile da će blokirati novi budžet Evropske unije i fond za ekonomskiu oporavak od pandemije koronavirusa ukoliko pristup sredstvima bude uslovljen vladavinom prava.

Izraelska ambasada je juče na Tviteru objavila da kategorično odbacuje „upotrebu i zloupotrebu sjećanja na žrtve holokausta u bilo kakve svrhe...

Nema mjesta za povezivanje najgoreg zločina u ljudskoj istoriji, ili počinilaca, sa bilo kakvom savremenom debatom, koliko god ona bila suštinska“.

Soroš je u sukobu sa Orbanovom vladom godinama zbog finansiranja liberalnih organizacija i institucija u Mađarskoj.

Centralni evropski univerzitet, koji je on osnovao, je 2019. godine saopštio da ga je nacionalistička vlada primorala da napusti Mađarsku i većinu svojih djelatnosti je prebacio u Beč.

Bonus video: